Plenković: Izbor Pejčinović Burić je veliki hrvatski diplomatski uspjeh

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POBJEDA Marije Pejčinović Burić u izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe najveći je hrvatski diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas, poručio je premijer Andrej Plenković čestitajući šefici hrvatske diplomacije na "sjajnom rezultatu".

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić dobila 159 glasova 

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Premijer Andrej Plenković je u srijedu ujutro u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić. 

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine. 

"Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer. 

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti. 

Ona je u svom prvom obraćanju zastupnicima Parlamentarne skupštine VE kazala kako ta organizacija nikada nije bilo važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.