Plenković i Marić nas zadužili za 750 milijuna eura

Foto: Hina

MINISTARSTVO financija jučer je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za deset godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto. "Transakcija je, od objave do zatvaranje knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja investitora u ukupnom iznosu od 3,5 milijardi eura, što je 4,7 puta više u odnosu na iznos izdanja", objavljeno je na internetskoj stranici Ministarstva financija.

Navodi se i da su interesi za upis prikupljeni od strane najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju - SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska, Austrija, Francuska, zemlje središnje i istočne Europe, zemlje Beneluksa i drugi.

''Zahvaljujući navedenom, kao i odabranom povoljnom vremenskom trenutku za provedbu transakcije, unatoč kompleksnim tržišnim uvjetima, postignuti su izvrsni uvjeti izdanja za Republiku Hrvatsku, pri čemu je ostvarena jedna od najnižih premija za novo izdanje plaćenih od početka godine od svega 5 baznih poena'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da su vrlo snažan interes investitora i uspješni uvjeti izdanja rezultat pozitivnih ekonomskih kretanja za Hrvatsku, kao i provedene fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i ostvarenog viška proračuna opće države te poboljšanog kreditnog rejtinga zemlje - Fitcha u siječnju, te S&P u ožujku ove godine.

''Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za refinanciranje postojećih euroobveznica Republike Hrvatske koje dospijevaju u srpnju 2018., u iznosu od 750 milijuna eura s kuponskom kamatnom stopom od 5,875 posto, čime će biti ostvarene značajne uštede u smislu troška kamata - na godišnjoj razini iznos od oko 179 milijuna kuna'', zaključuje se u priopćenju.

Plenković: Ovo je jako dobra transakcija

''Riječ je o jako dobroj transakciji, čime se refinancira postojeća obveza koja dospijeva u srpnju. S ovakvim aranžmanom, vidjevši koliko je povoljnija i ova kamatna stopa i prinos, Hrvatska će godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. Dakle, na deset godina to je 250 milijuna eura. To je jako veliki iznos i jako dobar posao'', kazao je Plenković na početku sjednice vlade.

Istaknuo je i da je interes investitora za to izdanje obveznice bio velik. ''To je još jedan dobar pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, u naš dvije i više godina uložen napor da se fiskalno konsolidiramo, i da pozitivni rezultati koje imamo dovode i do ovako sniženih kamatnih stopa'', kazao je Plenković.

Istaknuo je da bi kamate bile i niže da je Hrvatska u eurozoni. ''Dakle, za one koji imaju dilema o tome da li treba ili ne treba biti u eurozoni, mislim da je to najbolji indikator što bismo trebali učiniti i kojim putem ići, i to što prije'', poručio je premijer.

''Vjerujem da će u konačnici svi ovi pozitivni aspekti na makroekonomskom planu i kretanja dovesti do povećanja našeg kreditnog rejtinga, onoga što želimo - Hrvatsku u investicijskom kreditnom rejtingu'', zaključio je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.