Plenković: Hrvatska želi stabilne i funkcionalne susjede

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HRVATSKA je prepoznata kao zagovarateljica i odvjetnica proširenja EU, a interes nam je imati stabilne i funkcionalne susjede, rekao je premijer Andrej Plenković nakon summita EU i zapadnog Balkana u Sloveniji. 

Plenković je novinarima nakon summita ponovio da je Hrvatska percipirana kao "zagovarateljica, odvjetnica proširenja EU" i da je interes najmlađe članice EU da susjedne zemlje "budu stabilne, funkcionalne, da se gospodarski razvijaju, da socijalno ozračje bude što bolje".  

U usvojenoj deklaraciji navodi se da "EU potvrđuje nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana", a u njoj se spominje i "predanost procesu proširenja".

Plenković ističe da se "prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje" jer je to ranije "bio tabu" za neke članice.

Istaknuo je da se Hrvatska založila "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH".

"Naravno, na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH", dodao je hrvatski premijer. 

Lideri EU i zemalja jugoistočne Europe razgovarali su o snažnijem angažmanu Unije za gospodarski oporavak i održiv razvoj regije, jačanju političkog dijaloga, regionalnoj i sigurnosnoj suradnji, ali je u prvom planu bila "europska perspektiva" tih zemalja. 

Dio članica EU, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, upozorava da bi zbog nedovoljne brige EU jugoistok Europe mogao pasti pod utjecaj Rusije i Kine, dok je druga strana predvođena Francuskom načelno za proširenje Unije, ali bez ambicije da se taj proces ubrza.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.