Plenković: Boris Vujčić ostat će guverner HNB-a

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će dosadašnji guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić biti izabran na još jedan mandat, istaknuvši da se politika HNB-a treba voditi oko najvažnijeg pitanja, a to je stabilnost cijena.

"Razgovarali smo guverner HNB-a i ja, i dogovorili smo se da on nastavi s još jednim mandatom"; izjavio je premijer Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a upitan o Vujčiću. 

Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan. 

"Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost  cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka", rekao je Plenković. 

Prije ljetnog odmora, Hrvatski sabor će ovaj tjedan odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću.

Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. 

"Državnih tajnika treba biti realan broj"

Upitan kada se očekuje dogovor s Domovinskim pokretom oko državnih tajnika, premijer Plenković rekao je da razgovaraju s nizom aktera koji su u parlamentarnoj većini te to nije samo pitanje DP-a.

Pojasnio je kako se o toj temi razgovara, postoje neki prijedlozi i ima zainteresiranih više za više ministarstava.

"Moramo naći neke realne okvire. Ne može sada u Vladi biti 150 državnih tajnika", rekao je premijer.

Vezano uz izjave predsjednika DP-a Ivana Penave kako ta stranka  računa na 10 do 15 državnih tajnika, premijer je naglasio: "Dogovorit ćemo se, treba biti realan broj. "Realni broj je takav da državnih tajnika manje nego zastupnika. Time sam sve rekao", dodao je.

Plenković je, na upit novinara vezan uz zahtjev za osnivanje Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, čemu se protivi DP i stranke desnice, kratko rekao kako je to pitanje akreditacije studija i procedura, koja su u domenu Ministarstva znanosti i obrazovanja tj. nadležnih tijela. 

Zamoljen za komentar izjave predsjednika DP-a da su s koalicijskim partnerima u Vladi dogovorili kako rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija, premijer je odgovorio kako "postoji generalni dogovor kada je riječ o implementaciji interpretativne izjave koja je bila vezana uz Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". "Ovo drugo je procedura koja se mora proći", ponovio je. 

Premijer Plenković je izvijestio i kako će u Hrvatskom saboru HDZ-ove zastupnike Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac, koji idu u Europski parlament, zamijeniti Željko Turk i Anđelka Salopek. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.