Pitali smo Damiru Gregoret kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: FaH

DAMIRA Gregoret jedna je od najpoznatijih televizijskih novinarki u Hrvatskoj, zaštitno lice RTL-a.

Ova 34-godišnja Splićanka završila je novinarstvo u Zagrebu te je svoju novinarsku karijeru započela na Radio Dalmaciji. Nakon toga je radila na TV Dalmaciji te se zaposlila u RTL-ovom dopisništvu u Splitu. Ostalo je, kako kažu, povijest.

Gregoret ističe da je nerealno pokušati izdvojiti pet najboljih knjiga koje je pročitala te nudi izbor onih knjiga koje su joj se urezale u bližoj prošlosti.

Fališ mi - Mani Gotovac

Hrabrost i odvažnost koje su obilježile Mani Gotovac pokazala je i kao spisateljica. Nakon što je krajem prošle godine preminula, točno na 80. rođendan, počela sam čitati njezinu knjigu Fališ mi. Autobiografskim pristupom, bez imalo uljepšavanja, realno i daleko od idealiziranja, ogoljeno piše o sebi, ali razotkriva i društvo prožeto predrasudama u kojem su uskogrudnosti, lažno predstavljanje baš kao i lažno moraliziranje konstanta. Tu su i izuzetno emotivni dijelovi, ali u vrtlogu kompleksnih i slojevitih situacija, pa i gorčine, ta životna energija zaista konstantno je vidljiva i inspirira.

Ciganin, ali najljepši - Kristian Novak

Prvo sam pogledala sjajnu predstavu, a onda i pročitala još bolju knjigu o ljubavi koja se bori s predrasudama i kulturnim i etničkim razlikama. Slojevita priča smještena u malu sredinu gdje se svi skrivaju, a nitko se zapravo ne može skriti. Ni od drugih, a još manje od samog sebe i svojih predrasuda i strahova. Aktualne teme migranata, Romi, posrnula žena srednjih godina i policajac - djeluje jednostavno, ali knjiga je toliko čvrsto strukturirana i uz jasnu kritiku oslikava probleme društva, kao što otvara i dodatna pitanja.

Anđeli u mojoj kosi - Lorna Byrne

Ovu sam knjigu čitala u kompliciranom razdoblju života, poklonila mi ju je kolegica Marijana Markelić i, čim sam krenula s čitanjem nisam prestala. Knjiga je autobiografska, a autorica je irska mističarka koja prikazuje traumatične trenutke svog odrastanja, pa i najranije djetinjstvo u kojem ju je okolina doživljavala mentalno bolesnom jer je bila drugačija. Ona vidi stvari s krajnjeg ruba spektra, ali o tome priča na posebno jednostavan, a istovremeno magnetno privlačan način.

Priče za laku noć za mlade buntovnice - Elena i Francesca Cavallo

Prvo sam kupila prvu, a nedugo nakon toga i drugu knjigu jer sam kćeri htjela ponuditi nešto više od uobičajenih bajki. Pripovijetke o sudbinama i postignućima žena iz cijelog svijeta koje su kroz povijest tijek povijesti realno dupkom promijenile. Kao znanstvenice, slikarice, sportašice, političarke; od Kleopatre, Fride Kahlo do Margaret Thatcher... Svaka priča na krajnje jednostavan način pokazuje kako su sve te žene, bez obzira na uzuse trenutka, pokazale kako se može izdići iznad mediokriteta. 

Adio kauboju - Olja Savičević Ivančević

Roman smješten u moju rodnu Dalmaciju, iako kao western, u bezbroj me situacija vraća u djetinjstvo i priče koje sam slušala. Da, i u probleme i poroke i sve samo ne idealne situacije kroz koje autorica vodi brzo, dinamično i zabavno. I dirne te i dovede do smijeha i u svakom trenutku oslikava mentalitet. U punom koloritu. I izravnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.