Pijani migranti u Njemačkoj tukli prolaznike

Ilustracija (fotografija ne prikazuje događaje iz teksta): EPA

NAKON niza migrantskih napada u bavarskom Ambergu tijekom vikenda, u Njemačkoj se ponovno razvila rasprava o pooštrenju zakona koji bi omogućili lakše protjerivanje osuđenih stranaca.

"Tražitelji azila koji počine kaznena djela moraju napustiti našu zemlju. I ako aktualni zakoni nisu dostatni, onda ih moramo mijenjati", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) za dnevnik Bild.

"Događaji u Ambergu su me vrlo uznemirili. To su nasilni ekscesi koje ne možemo trpjeti", rekao je Seehofer koji je raspravu o pooštrenju zakona najavio već za sredinu siječnja.

Uhićena četvorica migranata iz Sirije, Irana i Afganistana

Naime, četvorica alkoholiziranih migranata iz Afganistana, Irana i Sirije, u dobi od 17 do 19 godina, uhićena su nakon što su satima tumarala Ambergom u subotu i fizički napadala prolaznike. Pritom je dvanaest osoba ozlijeđeno, ali uglavnom lakše. Nasumično su napadali njemačke prolaznike i rasistički ih vrijeđali, javljaju lokalni mediji.

Kako prenosi njemački Bild, migranti su, prema riječima očevidaca, iz čista mira napali ljude u subotu navečer na željezničkoj postaji u Ambergu. Prvo su udarili 13-godišnjaka Nina M. u trbuh, a zatim i 29-godišnjeg Marca S. u lice. 

Prilikom svog divljanja jednog muškarca gurnuli su niz stepenice, a jedna sedamnaestogodišnjakinja je završila u bolnici zbog ozljede glave. Pretučen je i jedan muškarac koji je pokušao pomoći žrtvama.

"Proklinjali su jednog od nas kao 'crnju', a zatim ga i udarili. Htjeli smo pobjeći, ali oni su nas uhvatili na semaforu. Bilo je najmanje šest osoba. Trojicu mojih prijatelja su tukli, mene su također udarali rukama i nogama", rekao je 17-godišnjak, također žrtva migrantskog napada, za Bild. 

Čelnik sindikata policije: Motiv napadača je prezir prema našoj zemlji

Napadači su, piše Bild, zatim pobjegli i u ulici Nabburger napali još dvojicu prolaznika. Uskoro nakon toga uhitila ih je policija, pri čemu su se opirali, vrijeđajući policajku kao "pičku".

Čelnik Njemačkog sindikata policajaca Reiner Wendt oštro je osudio ponašanje političara u slučaju Amberg.

"Vlada se mora očitovati o ovom slučaju. Nedopustivo je da se o ovakvim stvarima govori samo kad je riječ o ekstremno desnim počiniteljima", rekao je Wendt kritizirajući i odnos vlasti prema slučajevima poput ovoga.

"Govore da se ne zna koji je motiv ovih mladih azilanata. Ja ću vam reći koji je motiv. To je duboki prezir spram države i građana ove zemlje. Ova četvorica smiju na slobodu tek nakon što nogom stupe na tlo zemlje iz koje su došli", izjavio je Wendt.

Ministar Seehofer naglasio je da i napade od strane migranata i napade na migrante, poput onog u gradu Bottropu na Staru godinu, treba procesirati jednakom "odlučnošću i strogošću". Podsjetimo, 50-godišnji Nijemac je uhićen i optužen nakon što se zabio automobilom u grupe stranaca u Bottropu i Essenu, pri čemu je ozlijeđeno osmero ljudi, od čega dvoje djece - četverogodišnji Afganistanac i desetogodišnja Sirijka.

Incident je komentirao i Jörg Meuthen, glasnogovornik krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je ostvarila dramatičan rast posljednjih godina zahvaljujući svom oštrom protivljenju odluci kancelarke Angele Merkel da 2015. i 2016. dozvoli ulazak preko milijun migranata u zemlju. "Devet nasumičnih žrtava ovih 'izbjeglica' trebalo je pomoć u bolnici. Znači tako se sada 'prijavite' za azil u Njemačkoj", napisao je Meuthen na Facebooku. 

Stručnjak vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) za unutarnjopolitička pitanja Patrick Sensburg smatra da zakonske promjene nisu potrebne jer da i sadašnji zakoni omogućavaju protjerivanje i gubitak boravišnog statusa za kriminalce. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.