Pevec nudi vlasnički udjel umjesto isplate vjerovnicima

PREDSTAVNICI Pevec Grupe su na zajedničkom sastanku ponudili oko 400 dobavljača da se do 3. studenog izjasne žele li svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udio.

Josip Baotić, predsjednik Uprave Pevec Grupe je naglasio da je cilj tvrtke što više potraživanja pretvoriti u vlasnički udio te da će model biti uspješan ako na njega pristane 90 posto dobavljača, te da se barem 50 posto potraživanja pretvori u vlasnički udio.

Isplata dugovanja u 12 godina

Ukoliko se taj model ne uspije realizirati, tvrtka će u stečaj. Model kojega Pevec Grupa predlaže bi osiguravao dobavljaču, koji 90 posto potraživanja pretvori u udjel, plaćanje preostalih 10 posto šest mjesečnih rata. Istovremeno, u slučaju pretvaranja samo 10 posto potraživanja u udjel, preostalih 90 posto dobavljač bi dobivao kroz 132 mjesečne rate, ili 11 godina. Usto, budući da je određena i godina počeka, isplata dugovanja bi se produljila i na 12 godina.

Ukupne obveze Pevec Grupe iznose 1,8 milijardi kuna. Dugovanja prema dobavljačima iznose 700 milijuna kuna, a imovina Grupe je 1,65 milijardi kuna.

Vjerovnici osnivaju novu tvrtku u Pevecovim prostorima?

Također, Baotić je naglasio da niti jedna kompenzacija za stara dugovanja nije moguća te da nema povrata stare robe koja je u Pevecovim centrima.

Predstavnik tvrtke Presoflex, Josip Galić, predložio je da svi dobavljači skupe po 10 kuna i osnuju novu tvrtku Pevec X te pretvore dio svojih potraživanja (50 posto) u vlasnički udio u toj novoj tvrtki. Prema Galićevom planu, novoosnovana tvrtka bi poslovala u 12 Pevecovih prodajnih centara, a svu ostalu imovinu Pevec Grupa može prodati i od te prodaje imovine vratiti preostali dug vjerovnicima. Galićev plan podržali su ostali vjerovnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.