Petorica Španjolaca dobila 15 godina zatvora zbog brutalnog silovanja

Foto: EPA

VRHOVNI sud u Španjolskoj osudio je ovog petka petoricu muškaraca optuženih za silovanje žene u Pamploni 2016. godine, i to na 15 godina zatvora. Time je preinačena prethodna presuda od travnja prošle godine po kojoj su dobili blaže kazne, javlja Reuters.

Uz to, jedan od petorice osuđen je i na dodatne dvije godine zatvora zbog toga što je žrtvi i ukrao mobitel.

Zbog prve presude u Pamploni održani veliki prosvjedi

Prva presuda petorci, koju su mediji nazvali La Manada (Vučji čopor) prema WhatsApp grupi u kojoj su se dopisivali, izazvala je prosvjede i nezadovoljstvo u Španjolskoj jer su muškarci osuđeni za spolno zlostavljanje, ali ne i za silovanje. U Pamploni je tada nekoliko desetaka tisuća ljudi prosvjedovalo pod sloganom "To nije spolno zlostavljanje, to je silovanje!".

Silovali djevojku pa se hvalili snimkama

Podsjetimo, petorica muškaraca iz Seville u kasnim dvadesetima osuđeni su prošle godine na kaznu od po devet godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja 18-godišnje djevojke iz Madrida tijekom festivala San Fermina u ljeto 2016.

Petorka je snimila taj čin i njime se hvalila na WhatsAppu, dok se tijekom suđenja djevojka morala braniti zato što je bila pasivna.

Naime, videosnimke su pokazale kasnonoćni susret petorice i djevojke iz Madrida te njihovo vrludanje ulicama među mnogobrojnim ostalim pijanim gostima na festivalu, kao i njihov zajednički odlazak u podrumski stan.

Prema policijskom izvješću, muškarci su okružili djevojku u malenoj prostoriji, razodjenuli je i potom se izredali ne koristeći nikakvu zaštitu.

Žrtva se morala braniti na sudu jer nije pružala otpor

Neki od njih su sve snimali mobitelima, a pobrojano je sedam snimki u trajanju od 96 sekundi. Prema policijskom izvješću, žrtva je cijelo vrijeme držala oči zatvorene i bila je "pasivna ili neutralna". Ženu je u uznemirenom stanju pronašao na ulici jedan par. 

Njihovi odvjetnici tvrdili su tijekom prvog suđenja da je ona pristala na spolne odnose jer na snimci ni u jednom trenutku nije rekla "ne", a prije toga je pila sangriju. Suci stoga nisu potvrdili da je bila riječ o silovanju, za što je po kaznenom zakonu potrebno zastrašivanje ili nasilje.

Nakon što je tužiteljstvo iz Navarre podignulo žalbu protiv ove presude, petorica su osuđena za silovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.