Pet policajaca uhićeno zbog smrti mladića tijekom nereda u Francuskoj

Ilustracija: EPA

Pet policajaca iz Marseillea privedeno je na ispitivanje zbog smrti 27-godišnjeg muškarca tijekom nereda u tom francuskom gradu 1. srpnja.

Oni su bili među 20 pripadnika elitne taktičke jedinice Raid te su ispitani o ozljedama Mohameda Bendrissa tijekom nemira, piše Guardian.

Javni tužitelj je sugerirao da je 27-godišnjak vjerojatno umro nakon nasilnog udara u prsni koš izazvanog projektilom tipa "flash-ball", što je kontroverzno policijsko oružje. Prema riječima tužitelja, to oružje je uzrokovalo srčani zastoj kod mladića.

Ozljede prsnog koša nastale od velikih gumenih metaka

Središte Marseillea bilo je preplavljeno nasiljem i pljačkama krajem lipnja i srpnja, nakon smrti 17-godišnjeg Nahela Merzouka u Parizu.

Prijavljeno je da se Bendriss vozio svojim skuterom u gradu u vrijeme nereda. Pronađen je mrtav nakon što se osjećao loše ispred kuće svoje majke.

Obdukcija je otkrila tragove ozljede prsnog koša za koju se vjeruje da je nastala policijskim oružjem poznatim u Francuskoj kao LBD (lanceur de balle de défense) koje ispaljuje velike gumene metke.

Otvorena je istraga

Otvorena je istraga zbog optužbi za izazivanje smrti upotrebom oružja. Svjedočilo je i više časnika i civila, dodao je tužitelj u priopćenju.

"Te su se noći na tom području dogodili nemiri i pljačka, ali nije moguće utvrditi je li žrtva sudjelovala u tome ili je samo prolazila tim područjem", rekao je tužitelj.

Bendrissova majka je navodno rekla da njezin sin nije sudjelovao u nemirima, piše Guardian.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.