Peović o CEF-u: Institucija koja će služiti raznim vujčićima, ćorićima...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici su danas pozdravili članstvo Hrvatske u Centru za razvoj financija (CEF), međunarodnoj organizaciji za razmjenu znanja o upravljanju javnim financijama, osim Katarine Peović (RF), koja je kazala da institucija koja okuplja tehnokrate ne ulijeva povjerenje.

"Institucija koja će okupljati financijske stručnjake, tehnokrate, bankare ne ulijeva povjerenje, čini se da je riječ o instituciji koja će služiti raznim švaljekicama, vujčićima i ćorićima", kazala je Peović u raspravi o prijedlogu zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju CEF-a.

"Ne možemo podržati osnivanje tijela čiji članovi neće imati nikakav demokratski legitimitet"

Kaže riječ je o instituciji koja će privilegirani tretman osigurati onima koji su već navikli na privilegije te koja predstavnici članica osigurava posebne porezne povlastice i imunitet od pravnog postupka čak i nakon prestanka dužnosti.

"Ne možemo podržati osnivanje tijela čiji članovi neće imati nikakav demokratski legitimitet, predlagati reforme koje nisu u interesu društvene većine i pritom uživati imunitet i povlastice", poručila je Peović u ime Kluba RF-a i HSS-a.

Državni tajnik: Svrha CEF-a je promicanje razmjene znanja...

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić istaknuo je da je svrha CEF-a promicanje razmjene znanja, pružanje obuke i tehničke pomoći u upravljanju javnim financijama, središnjem bankarstvu i drugim područjima javne uprave između članica.

Članice CEF-a su Bugarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Moldavija i Rumunjska te Albanija, Kosovo, Srbija i Turska.

CEF, čiji su prihodi 2021. iznosili 2.5 milijuna eura, financira se od svojih članica kroz donacije, a prima i financijsku podršku EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

U savjetodavnom odboru države članice imaju jednog predstavnika, dok u upravnom odboru svaka država članica ima dva predstavnika, u pravilu guvernera središnje banke i ministra financija, rekao je Zrinušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.