Partnerstvo za društveni razvoj: Slučaj Karamarko i dalje bez adekvatnog postupka

PARTNERSTVO za društveni razvoj "odgovorno tvrdi kako nije točno da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa nije podnesena niti jedna prijava sukoba interesa protiv ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, kako stoji u dopisu Povjerenstva koje je Udruga zaprimila 3. kolovoza 2011."
 

Naime, podsjeća se u priopćenju, 20. svibnja ove godine Partnerstvo za društveni razvoj poslalo je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa izvještaj i rezultate regionalnog istraživanja sukoba interesa na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U poslanim materijalima eksplicitno je postavljena sumnja u sukob interesa ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, no Povjerenstvo se o navedenom nikad nije očitovalo. Štoviše, kako se navodi, i predsjednik Povjerenstva Mate Kačan, kao i ostali predstavnici Povjerenstva bili su pozvani na javno predstavljanje rezultata, no nažalost, nitko se nije odazvao iako je tema istraživanja bila upravo sukob interesa.
 
Iz Partnerstva dalje navode kako je, s obzirom da reakcije Povjerenstva nije bilo, 06. srpnja ponovljena prijava sukoba interesa ministra Karamarka putem obrasca za prijavu sukoba interesa na internet stranici Povjerenstva koji se navodi kao jedini "legalni" način prijavljivanja sukoba interesa od strane građanki i građana odnosno zainteresiranih organizacija civilnog društva.
 
Na kraju, ističu iz Partnerstva, u dopisu Povjerenstva šturo se navodi i kako "unatoč tome što ne postoji zaprimljena, pa čak ni anonimna prijava sukoba interesa protiv gospodina Karamarka, izvršena je interna provjera informacija koje ste nedavno javno iznijeli... Iz podataka dostupnih u nadležnim registrima pri Trgovačkim sudovima, zemljišnim knjigama i katastrima ne proizlazi točnost Vaših iznesenih tvrdnji".

"Podsjećamo, da je istraživanjem utvrđen i jedan od temeljnih problema u detektiranju sukoba interesa, nevjerodostojnost podataka u sudskim registrima, odnosno odbijanje nadležnih tijela za dostavom valjane informacije. Sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo je imalo puno snažnije mehanizme provjere dužnosnikove imovine, koje očigledno u slučaju ministra Karamarka nije željelo iskoristiti", ističu iz udruge Partnerstvo za društveni razvoj.
 
Iz udruge naglašavaju kako su reakciju Povjerenstva dobili tek nakon što su obaviješteni da je Udruga zaprimila odgovor od Europske komisije, Opće uprave za proširenje, u kojem se naglašava kako će tijela Republike Hrvatske morati postupiti na odgovarajući način po nalazima Udruge u odnosu na ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.