Papa: Pomozimo maloljetnim migrantima, pogotovo onima na balkanskoj ruti

Foto: EPA

DANAS se obilježava Međunarodni dan protiv trgovine ljudima. Tom je prilikom papa Franjo upozorio na "dramatičnu situaciju tisuća maloljetnih migranata bez pratnje, posebno na balkanskoj ruti". Pozvao je vlasti da se skrbe za njihove potrebe.

"Posebno je puno, previše maloljetnika bez pratnje. Koliko ih je samo... Nažalost, među onima koji su iz različitih razloga prisiljeni napustiti svoju domovinu, uvijek su deseci djece i mladih koji su sami, bez obitelji i izloženi mnogim opasnostima. Želim uputiti apel da im se pomogne", rekao je Papa jučer u obraćanju s prozora Apostolske palače, a njegove riječi prenio je portal Vatican News.

Papa je naglasio balkansku rutu između Hrvatske, Srbije i BiH, gdje su danima blokirane tisuće ljudi koji pokušavaju prijeći europske granice i prisiljeni biti u nehumanim uvjetima u improviziranim logorima.

Mlade migrante naziva "krhkim stvorenjima"

"Ovih sam dana obaviješten o dramatičnim prilikama u kojima se nalaze oni na takozvanoj balkanskoj ruti. Nastojmo da ta krhka i nezaštićena stvorenja ne budu uskraćena za odgovarajuću skrb i povlaštene humanitarne kanale. Ove godine u središtu je gospodarstvo koje ne potiče, čak ni neizravno, besramnu trgovinu ljudi", kazao je Papa te zaključio:

"Treba razvijati gospodarstvo koje nikada ne čini muškarce i žene robom i predmetima."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.