Pala rumunjska vlada

Rumunjska premijerka Viorica Dancila Foto: EPA

DANAS je pala rumunjska vlada premijerke Viorice Dancile.

Od 465 zastupnika 238 je glasalo protiv socijaldemokratske vlade. Za rušenje su bila potrebna 233 zastupnička glasa.

"Zaustavili smo Socijaldemokratsku stranku da ne naudi Rumunjskoj", rekao je Ludovic Orban, lider opozicijske Liberalne stranke, koja je predvodila glasanje o povjerenju.

Oslabljeni raspadom koalicije s njihovim centrističkim saveznikom, socijaldemokrati su ostali izolirani u parlamentu, nakon što ih je napustila stranka mađarske manjine UDMR, koja je do sada podržavala vladu premijerke Dancile.

Nesposobnost, klijentelizam, korupcija...

"Nesposobnost", "klijentelizam", "korupcija", oporba je predbacila vladi da je propustila sve prilike, nastale tijekom jakog gospodarskog rasta zabilježenog u zemlji posljednjih godina, i da je od Rumunjske napravila "najranjiviju zemlju u EU".

Socijaldemokratska stranka vratila se na vlast krajem 2016., no kontroverzna reforma sudskog sustava, koju žestoko kritizira Bruxelles, brzo je dovela do pada njezine popularnosti.

Deseci tisuća Rumunja mjesecima su prosvjedovali na ulicama braneći pravnu državu, koju ta reforma ugrožava.

Premijerka kaže da odlazi mirne savjesti

"Odlazim mirne savjesti uz izvršenu obvezu", izjavila je 55-godišnja Dancila.

Rezultati glasanja nestrpljivo su se očekivali u Bruxellesu, gdje su eurozastupnici razmatrali prvu kandidatkinju za mjesto rumunjskog povjerenika, a buduća predsjednica europske vlade Ursula von der Leyen željela je pričekati da vidi hoće li Dancila ostati na vlasti kako bi se izjasnila o novom rumunjskom kandidatu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.