Pahor bez komentara na dogovor Jandrokovića i Žbogara

PREDSJEDNIk slovenske Vlade Borut Pahor, čini se, ostao je nijem nakon jučerašnjeg postignutog načelnog dogovora između ministara vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske, Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića.

Pahor je novinarima odbio komentirati prijedlog o zajedničkoj izjavi kojom bi obje zemlje potvrdile da nijedan dokument nastao nakon njihovog osamostaljenja ne prejudicira međudržavnu granicu. On se prije tog sastao sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom te s njim razgovarao o pitanju nacionalne pomirbe i donošenju zakona o grobnim mjestima iz doba i nakon Drugog svjetskog rata.

Pahor je umjesto komentara jednostavno objasnio kako će se pitanje posredništva o granici i moguće deblokade pregovora Hrvatske s EU, rješavati na ministarskoj razini. Rehnov prijedlog slovenski su mediji dočekali rezervirano te su samo upozoravali na jučerašnju Žbogarovu izjavu da usvajanje prijedloga, samo po sebi ne bi bilo dovoljno za deblokadu pregovora.

Marjan Podobnik, predsjednik populističke udruge "Zavod 25. lipnja 1991. godine", međutim, ocijenio je kako bi ta izjava bila prihvatljiva samo kad bi se Hrvatska povukla s, kako je ocijenio, "okupiranih dijelova teritorija i mora". Podsjetimo, taj je "umotvorac, bio jedan od pokretača parlamentarne izjave, kojom su slovenskim teritorijem proglašene sve prijeporne točke na granici dviju zemalja.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.