Ovo su zanimanja s najvišom stopom samoubojstava u Americi

Ilustracija: 123rf

PREMA nedavnom izvješću Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC), zanimanje u kojem si Amerikanci najčešće uzimaju život je - građevinarstvo.

Izvješće ukazuje na zabrinjavajući trend porasta stope samoubojstava u nekim zanimanjima u periodu između 2012. i 2015. godine, piše Science Alert. Mada studija nije analizirala razloge i uzroke porasta tih stopa, ona može usmjeriti prema daljnjim istraživanjima i prema osiguranju mjera predostrožnosti za one grupe zanimanja kod kojih je rizik od samoubojstva najveći. 

Zabrinjavajući porast stopa samoubojstava

Od 2000. do 2015. godine stopa samoubojstava u Americi postepeno je rasla. Tako je tijekom 16-godišnjeg perioda porasla s 12,9 na 17,3 samoubojstava na 100.000 stanovnika, što se smatra vrlo visokim porastom.

Stručnjaci za sada ne mogu izdvojiti samo jedan uzrok tako jakog porasta jer se radi o kombinaciji više faktora, poput smanjenja ekonomske sigurnosti ili sve jače društvene izolacije. Konzumacija alkohola ili drugih opojnih sredstava također utječe na pojavu depresije i, u konačnici, na po život tragične odluke.

S obzirom na to da je teško izdvojiti određen psihološki ili socijalni uzrok, Američki centar za kontrolu bolesti savjetuje da se vlasti koncentriraju na grupe zanimanja u kojima si ljudi najčešće uzimaju život te da se poduzmu lokalne i individualne mjere predostrožnosti.

"Sve viša stopa samoubojstava je zabrinjavajući trend i ima tragične posljedice na obitelji i zajednice američke radne snage. Ako znamo koja zanimanja taj trend najviše pogađa, možda možemo putem preventivnih metoda spasiti mnoge živote", rekla je Deb Houry, voditeljica CDC-a.

Lijepo je raditi u knjižnici

Prema istraživanju, u 2015. godini više od 1400 muškaraca zaposlenih u građevini počinilo je samoubojstvo, znači 53,2 radnika na njih 100.000, što je izuzetno visoka brojka. Nakon njih, život si najviše uzimaju umjetnici, zaposleni u industriji zabave, sportaši i medijski djelatnici.

S druge strane, zaposlenici u knjižnicama i u obrazovnom sustavu najmanje su skloni samoubojstvima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.