Ovo su presude koje su zgrozile Hrvatsku

Foto: Duško Marušić/Pixsell

OSLOBAĐAJUĆA presuda za Ivu Sanadera u aferi HEP Dioki te presuda u kojoj je za ratno profiterstvo i primanje mita od 3,6 milijuna kuna dobio 2,5 godine zatvora izazvale su zgražanje javnosti, a mi smo se prisjetili presuda koje su dosad najviše šokirale Hrvatsku.

Jedna od njih je svakako oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću. Najpoznatiji hrvatski ubojica za volanom iza sebe ima četiri žrtve: Mandu V. (1980.), Nadu P. (1989.) i talijanski bračni par Salpietro 2011. godine. Od 1999. godine do ubojstva Talijana 2011. Horvatinčić je imao čak 31 prometni prekršaj.

Horvatinčić je 2011. nakon pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par potvrdio da je upravljao jahtom koja se sudarila s talijanskom jedrilicom. Šest godina kasnije, na Općinskom sudu u Šibeniku, Horvatinčić je na ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi.

Horvatinčić je oslobođen jer je tijekom nesreće imao "sinkopu", stanje u kojem osoba ostaje bez svijesti u trajanju od nekoliko sekundi do jedne minute tijekom kojih je nesvjesna svega oko sebe pa ne može biti ni odgovorna za kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Sutkinja Šupe i sinkopa

Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine. U obrazloženju presude sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

No Horvatinčiću je u svibnju ove godine poništena oslobađajuća presuda za smrt talijanskog bračnog para na koji je naletio gliserom i čeka se početak novog suđenja.

I dok je Sanader za ratno profiterstvo dobio 2,5 godine zatvora, pas Medo dobio je 3 godine kućnog pritvora jer je lajao. U lipnju ove godine pas Medo oslobođen je svih optužbi po odluci Županijskog suda u Zagrebu. Podsjetimo, u listopadu 2016. godine pas Medo iz Peroja proglašen je na Općinskom sudu u Puli krivim zbog preglasnog lajanja. Medin vlasnik presudom je dobio rok od 15 dana da svog ljubimca premjesti na drugi dio parcele ili ga pak zatvori na mjesto odakle lajanjem neće uznemiravati susjede. Medo je proveo tri godine u kućnom pritvoru jer je suđenje trajalo dvije godine.

Medo 3 godine u kućnom pritvoru

Medina vlasnika Antona Šimonovića tužila je susjeda Veselka Vukotić zbog preglasnog lajanja. Medo je tri godine bio zatvoren u ljetnoj kuhinji, a oslobođen je nakon što se njegov vlasnik žalio na odluku pulskog suda.

Još jedna presuda koja je šokirala javnost odnosi se na presudu Huanitu Luksetiću koji je nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora jer je sadio marihuanu kako bi si olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom. Vijeće riječkog Općinskog suda osudilo ga je jer smatra da je uzgajao preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu.

"Tijekom presude sutkinja je rekla da je za takvo djelo inače predviđena minimalna kazna od godinu dana, a ona mu je ipak dodijelila dvije. Objasnila je da se od 15 kg marihuane može dobiti oko 2 kg ulja, što nije točno, da bi pretpostavila kako Huanitu ne treba toliko, pa je zaključila da je višak namijenio prodaji. Dakle, ona ga je osudila na dvije godine zatvora na temelju pretpostavke. Unatoč olakotnim okolnostima da je teško bolestan i da je nezaposlen, dobio je dvostruko veću kaznu od minimalne. Pa gdje je toj sutkinji pamet? Ima li je uopće?" rekla je ranije za Index Huanitova majka Zlata Luksetić.

Postoji još niz sramotnih presuda poput one za pedofile koji su dobili ili uvjetnu kaznu ili dvije-tri godine zatvora pa do onih za ubojice za volanom koji su ili oslobođeni ili su se također izvukli s kaznom od godinu-dvije zatvora, no ove su presude izazvale najveće zgražanje hrvatske javnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.