Ovo su pitanja o ubojici iz Đakova na koja netko mora odgovoriti

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NAKON cjelodnevne potrage sinoć je uhvaćen ubojica iz Đakova, 61-godišnji Andrija Drežnjak.

Oko 20 sati je lociran nakon dojave koju je dobila policija, a za manje od pola sata policajci su ga uhitili u polju između Đakova i Đakovačkih Selaca, dosta blizu autoceste prema Osijeku. Imao je pištolj, ali nije zapucao tijekom uhićenja.

"U 20:15 u blizini autoceste A5, u polju između mjesta Đakovački Selci, po dojavi građana pronađen je 61-godišnjak za kojeg se sumnja da je počinio kazneno djelo ubojstva. Policijski službenici su došli do mjesta dojave, pronašli su ga, uhitili uz uporabu sredstava prisile i sada se nalazi pod nadzorom u policijskoj postaji. Prilikom uporabe sredstava prisile i postupanja nije došlo do pružanja otpora i uz njega je pronađeno vatreno oružje'', rekao je nakon uhićenja zamjenik načelnika PU osječko-baranjske Dario Premec.

O njemu se sve znalo u malom gradu. Je li ga se moglo zaustaviti?

Značio je to kraj potrage za Drežnjakom, čovjekom koji je bio na lošem glasu u Đakovu. Bio je, ustanovilo se to već, redoviti posjetitelj Centra za socijalnu skrb, ali i drugih gradskih institucija. Drežnjak je imao problema s alkoholom, a bio je poznat po problematičnom ponašanju. Kad se uzme u obzir to da je Đakovo mala sredina, gdje se i bez institucija puno toga zna o ponašanju pojedinaca, osobito ako su problematični, onda s nameće niz pitanja.

Naime, o Drežnjakovu ponašanju jučer su našem reporteru na terenu govorili brojni mještani. Bilo je tu svega, od pijanstva do napada nožem. Čak je, tvrdi nam jedan mještanin, jednom prilikom bacio bombu. Dakle, postavlja se pitanje je li se ovako nešto moglo očekivati od čovjeka s debelim dosjeom.

>> Đakovčani dobro poznaju ubojicu: "Zapalio je kuću i bacio bombu među svinje"

Odakle problematičnom čovjeku pištolj?

Tako se prvo postavlja pitanje odakle osobi koja je bila poznata policiji po problemima oružje. Jutros je na konferenciji za medije održanoj ispred đakovačkog Centra za socijalnu skrb rečeno da je Drežnjak oružje posjedovao ilegalno. Na konferenciji je rečeno da je Drežnjak od ranije poznat policiji, a poimenice su spomenuti palež i ilegalno posjedovanje oružja, pa se postavlja pitanje kako je moguće da takva osoba dođe do oružja. Iz onoga što je policija rekla, a rekli su da je ranije posjedovao ilegalno oružje, može se zaključiti kako je nekada posjedovao oružje, ali je uhvaćen. Pištolj je očigledno opet nabavio.

Centar se policiji žalio na Drežnjaka. Kako je postupila policija?

Na to se nadovezuje drugo pitanje koje je očito još jučer postavilo i Ravnateljstvo policije u Zagrebu i u Đakovo hitno poslalo stručni tim. Naime, iz Centra za socijalnu skrb policiju su obavijestili o promjeni Drežnjakova ponašanja i njegova oca. Kad su i u kojoj formi to napravili nije poznato, no glavni policijski ravnatelj Nikola Milina očito smatra da je to vrijedno istrage.

"U Policijskoj postaji Đakovo provodimo izvanredni nadzor. Naime, temeljem saznanja da je PP Đakovo od Centra za socijalnu skrb dobio informaciju da je došlo do promjene ponašanja počinitelja i njegova oca, koji su inače štićenici Centra, glavni ravnatelj policije Nikola Milina uputio je stručni tim iz Ravnateljstva policije da provjeri sva naša postupanja i saznanja te sve okolnosti kontakata policijskih službenika i Centra za socijalnu skrb.

Članovi stručnog tima već su jučer došli ovdje. Počeli su razgovore s policijskim službenicima, danas nastavljaju. Kad završe s radom, izvijestit ćemo vas što su odlučili", rekli su jutros iz policije u Đakovu.

Dakle, istraga treba vidjeli je li bilo propusta u ranijem radu policije, odnosno je li policija imala dojave o Drežnjaku te je li postupila profesionalno.

Što može nenaoružani zaštitar protiv naoružanog čovjeka koji je došao nekoga ubiti?

U Centru za socijalnu skrb u Đakovu radi zaštitar. No, kako smo saznali jučer, on ne smije biti naoružan. Nije ni pregledao Drežnjaka, a postavlja se pitanje bi li i to pomoglo ili bi i on bio žrtva. Drugim riječima, postavlja se pitanje što može napraviti nenaoružani zaštitar protiv naoružanog čovjeka koji je očito došao s namjerom da nekoga usmrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.