KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ovo morate znati o zabrani putovanja i propusnicama

Foto: Pixsell

NACIONALNI Stožer civilne zaštite danas je objavio da se od sljedeće srijede uvodi zabrana kretanja iz županije u županiju.

Za izlazak iz županije bit će, dakle, potrebne propusnice, a zabrana napuštanja županija bez propusnica vrijedit će od 23. prosinca do 8. siječnja. Važno je napomenuti da se ova odluka ne odnosi na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U nastavku donosimo odgovore na ključna pitanja o zabrani kretanja odnosno izdavanju propusnica.

Na koga se ne odnosi zabrana kretanja?

Zabrana kretanja koja stupa na snagu u srijedu ne odnosi se na:

  • osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe
  • novinare
  • pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb
  • putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće
  • žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti covid-19
  • diplomatsko osoblje
  • ljude koji su uplatili aranžmane u hotelima koji još uvijek rade

Kako će oni na koje se ne odnosi zabrana to dokazivati?

Kako je večeras za HRT rekao načelnik Sektora zagrebačke policijske uprave Davor Posilović, svi oni koji putuju iz županije u županiju, moraju posjedovati iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu, ili pak dokument kojim se može dokazati pripadnost jednoj od navedenih skupina.

"Kad se kaže dokument, onda u obzir dolazi i dokument koji izdaje poslodavac", rekao je Posilović. Kako doznajemo iz Stožera, taj dokument je u pravilu radni nalog tvrtke kojim se dokazuje da osoba u određenom periodu s opravdanim ciljem putuje u drugu županiju.

> Policijski šef rekao na koga se neće odnositi nove mjere o propusnicama

Što ako trebate propusnicu zbog putovanja na posao i s posla?

Kako je rekao Posilović, to su "situacije koje će vjerojatno zahtijevati izdavanje propusnice od nadležnog županijskog stožera prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe".

"U iznimnim situacijama koje nisu pokrivene odlukom dozvole može izdavati i Ravnateljstvo civilne zaštite", dodao je.

Tu se, dakle radi, o specifičnim privatnim ili poslovnim izvanrednim situacijama koje izlaze iz okvira kategorija i slučajeva u kojima se može napustiti županija. O svim ostalim propusnicama, dakle onima koje imaju uporište u odredbama iz odluke o zabrani napuštanja županije prebivališta, odlučivat će županijski stožeri.

Što je točno valjan razlog za napuštanje mjesta prebivališta? 

"To je nešto što se ni na koji drugi način ne može obaviti. Npr. to bi bila skrb o bolesnim ljudima, skrb o životinjama. Radi se o slučajevima čiji se cilj ni na koji drugi način ne može ostvariti, a da se ne napusti županija. To su izuzeci i procjenjivat će se od slučaja do slučaja", rekao je Posilović.

Zanimljivo je da među te izuzetke ne ulazi i odlazak roditelja koji su djecu uoči blagdana odvezli djedovima i bakama u drugim županijama. Potvrdio je to večeras Božinovićev zamjenik u Stožeru Damir Trut.

"To nije opravdanje i neće dobiti propusnicu", rekao je Trut. 

Treba napomenuti i da djeci koja putuju u pratnji roditelja ne trebaju propusnice, pod uvjetom da roditelji imaju propusnice. 

> Božinovićev zamjenik Trut: Odlazak roditelja po djecu nije opravdanje za putovanje

Što je s ljudima koji su već rezervirali boravak za blagdane u drugoj županiji?

"Budući da postoji dio građana koji su rezervirali boravak za vrijeme blagdana u nekom drugom dijelu države, oni će morati pokazati dokument na kontrolno-dokaznom punktu iz kojega će se moći vidjeti da je takva rezervacija već ranije napravljena i da je osiguran smještaj. U tim situacijama ne bi trebalo biti problema i neće se trebati tražiti propusnica", rekao je Posilović.

Valja dodati da, prema najavama Stožera, za putovanje u unaprijed rezervirani smještaj u nekoj drugoj županiji neće biti dovoljno pokazati rezervaciju, nego i dokaz da je smještaj plaćen. 

Gdje će se nalaziti kontrolni punktovi?

"Kontrolno-dokazni punktovi će biti postavljeni na mjestima izlaska s područja županija", rekao je Posilović.

"Ako govorimo za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije, onda se tu radi o 13 - 14 kontrolno-dokaznih punktova. To su mjesta frekventnijih prometnica, dakle, riječ je o autocestama, državnim cestama, cestama koje vode iz županije u županiju", ustvrdio je.

Kako će se po državi kretati građani iz dijaspore koji su u zemlju ušli s negativnim PCR testom, ali nemaju prebivalište ovdje?

"Oni mogu ući u Hrvatsku i doći do odredišta koje su prijavili na granici i tamo mogu boraviti, a ako žele ići u druge županije, morat će tražiti propusnicu", rekao je večeras Božinovićev zamjenik Trut.

Ljudi koji iz Hrvatske odlaze međunarodnim letovima moći će, jasno, proći rutom koja je potrebna da se dođe do zračne luke.

Hoće li biti kažnjavanja građana koji ne poštuju odluku o zabrani putovanja?

"To se treba sagledavati ne kroz samu odluku već kroz moguću primjenu nekih kažnjivih odredbi drugih zakona kao što su zakon o sigurnosti prometa na cestama", rekao je Posilović.

"Ako osoba i nakon izdatog upozorenja, pa i naredbe, odbije postupiti po takvoj odluci, onda postoji mogućnost kažnjavanja. Postoji i u širem smislu mogućnost kažnjavanja ako takvo ponašanje prijeđe, teoretski gledajući, narušavanje javnog reda i mira. Takve mogućnosti su izrazito nepopularne, ali ih ne možemo isključiti", dodao je Posilović.

Trut je pak, odgovarajući na isto pitanje, rekao kako kazni za građane neće biti.

Što će biti s ljudima koji budu uhvaćeni na putu bez propusnice?

Božinovićev zamjenik Trut je na to pitanje odgovorio jednom kratkom rečenicom: "Njima će biti onemogućeno daljnje putovanje." 

Je li sustav propusnica već sada spreman?

Ukratko, nije. Stranica epropusnice.gov.hr, čiju adresu su danas pokazali i na press-konferenciji Stožera, još uvijek je beskorisna i putem nje se ne može napraviti ništa.

"Sustav se priprema i preko vikenda ćemo sve pripremiti za ponedjeljak, od kada će građani moći zatražiti propusnice", rekao je večeras Trut.

Stožer je danas objavio i da za sve informacije o propusnicama, uz stranicu koja je zasad beskorisna, postoji i email propusnice@rdd.gov.hr i telefon 0800-80-90. Doduše, i taj broj telefona je jednako koristan kao i web stranica, obzirom da se pozivom na njega može doći tek do snimljene poruke koja govori da će pozivni centar biti aktivan od ponedjeljka.

Pogledajte dokument koji je objavio Stožer o zabrani putovanja među županijama bez propusnica.

Odluka - Zabrana Napuštanja Županija by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.