Ovo je ljevičar koji je zaustavio priljev migranata u Italiju

Foto: EPA

BIVŠI talijanski ministar unutarnjih poslova, 62-godišnji Marco Minniti, došao je na to mjesto u prosincu 2016. Migrantska kriza Italiji tada je bila na vrhuncu - više od pola milijuna migranata stiglo je preko Mediterana u Italiju u tri godine prije toga. 

Talijani su ljutito tražili da vlada lijevog centra na čelu s Paolom Gentilonijem, koji je naslijedio Mattea Renzija na premijerskoj funkciji, poduzme nešto. Ta je zadaća pala na Minnitija, koji je iskoristio svoje iskustvo u obavještajno-sigurnosnom sektor, piše BBC.

Nije bio ministar od puno riječi, ali skovao je jednostavan plan: pridobiti libijske plemenske poglavice kako bi oni zaustavili krijumčare migranata. Njegov prvi službeni posjet Tripoliju bio je u siječnju 2017. kada se susreo s predsjednikom Serajem i drugim dužnosnicima vlade u Tripoliju, inače jedne od dviju suparničkih vlada u Libiji.

Sklopio dogovor s libijskim plemenskim vođama

"Pustinjska plemena su ključna. Možete upotrijebiti koju god tehnologiju i vojne resurse hoćete, ali ako ne pridobijemo plemena, Saharu je teško kontrolirati", kaže Minniti u razgovoru za BBC. Pritom na mobitelu pokazuje brojne fotografije sastanaka s plemenskim vođama. 

Do ljeta 2017. imao je dogovor s libijskim poglavicama. "Potpisali smo mali pakt. Pitao sam ih da prekinu sve veze s krijumčarima - i rekao sam da su Italija, Europa i međunarodna zajednica spremne financijski pomoći njihovim zajednicama", objasnio je.

Dogovor je vrlo brzo dao rezultate. Libijska obalna straža počela je presretati migrantske brodove, a brojevi su pali za 80%. 

Međutim UN-ova agencija za izbjeglice u međuvremenu je javila da su stope smrti na mediteranskoj ruti drastično porasle, a uskoro su počela pristizati i alarmantne vijesti o opasnostima koje prijete migrantima natrag u Libiji - od zatočeništva do mučenja, čak i prodaje u ropstvo.

Glasači ipak kaznili vladu lijevog centra

"Naravno, ako mene pitate jesmo li riješili pitanje migrantskih logora u Libiji, očito nismo. Imamo još mnogo toga napraviti. Ali činjenica da je UN u Libiji i da može posjetiti ove centre je korak naprijed. Moramo ojačati te korake", ističe Minniti. 

Ipak, dramatičan pad broja migranata koji stižu u Italiju došao je prekasno da bi spasio vladu lijevog centra. Glasači su očito kaznili vladu zbog toga što im je trebalo predugo da bi djelovali u vezi migracije. Populisti iz Pokreta pet zvijezda i nacionalisti iz Lige trijumfirali su, dok je Minnitijeva Demokratska stranka doživjela potop. 

"Izgubili smo izbore zbog dvaju razloga. Nismo reagirali na dva osjećaja koji su bili vrlo snažni: mržnja i strah. Izgubili smo kontakt s velikim dijelom javnog mnijenja", smatra bivši ministar. 

Salvini preuzeo Minnitijeve zasluge?

A njegov nasljednik, predsjednik Lige Matteo Salvini, počeo je puniti talijanske i europske naslovnice svojom zabranom daljnjeg uplovljavanja spasilačkih brodova nevladinih organizacija u talijanske luke. To je, dakako, dodatno smanjilo broj novopridošlih migranata, a s druge strane izazvalo oštre kritike za kršenje ljudskog prava na traženje azila i krizu. Ali na neki način, Salvini je ukrao zasluge Minnitiju jer je upravo on najvećim dijelom zaustavio migrantski tok.

Na pitanje novinara BBC-a je li ljut na Salvinija što je preuzeo njegove zasluge, Minniti se smije. "Poanta je ovo. Italija je uspjela pokazati Europi i svijetu da možete upravljati migracijom, imajući na umu dva načela: ljudskost i sigurnost", kaže.

"Sad smo u drugoj fazi. Nema migrantskog izvanrednog stanja u Italiji. Ali nova vlada to ne može reći - jer kad bi to rekli, počeli bi oslobađati Talijane od njihovih strahova. Oni moraju potpirivati taj problem stalno tražeći neprijatelja", zaključuje Minniti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.