Otrovano 60 djevojčica u Afganistanu

Ilustracija: EPA

Gotovo stotinu učenica, većinom djevojčica, otrovano je u sjevernoj afganistanskoj pokrajini Sar-e-Pul, rekao je lokalni dužnosnik.

Navodno trovanje dogodilo se tijekom vikenda u dvjema školama u pokrajinskom okrugu Sancharak, rekao je za dpa čelnik lokalnog odjela za informiranje i kulturu Umair Sarepuli.

Među otrovanima je sedam učiteljica, jedan učitelj i čistačica škole, rekao je Sarepuli. Zdravstveno stanje nekoliko učenica prevezenih u pokrajinsku bolnicu je dobro, dodao je dužnosnik. Učenice su patile od mučnine i nedostatka zraka.

Vjeruje se da je korištena tvar koja je uzrokovala astmu

Umair vjeruje da je u učionicama korištena tvar koja je uzrokovala astmu, suzenje očiju i curenje iz nosa. U videu koji je na internetu podijelio američki Amu TV, može se vidjeti nekoliko učenica u bolničkim krevetima.

Nitko nije uhićen u vezi s incidentom. Otkako su se vratili na vlast u kolovozu 2021., talibani su ponovno nametnuli stroge zakone i propise te zabranili pristup školama djevojčicama i ženama nakon šestog razreda.

Unatoč nacionalnom i međunarodnom pritisku, talibanske vlasti nisu rekle da će ponovno otvoriti škole za djevojčice. Talibani traže međunarodno priznanje jer ni jedna država na svijetu još nije priznala njihovu vladu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.