Otkriveno što bi mogao biti uzrok požara u Notre-Dameu

Foto: EPA

ČINI se da su istražitelji sve bliže otkrivanju uzroka požara koji je uništio trećinu povijesne pariške katedrale Notre-Dame. Kako objavljuju večeras strane agencije, strašan požar vjerojatno je izazvao kratki spoj na električnim instalacijama. Izjavio je to francuski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, a za kojega francuski mediji pišu da je blizak istrazi.

Dodao je kako se sve tek treba dokazati jer istražitelji još uvijek iz sigurnosnih razloga nemaju dozvolu da u katedrali izvrše opsežnu pretragu.

Kamera postavljena samo par sati prije požara

Time lapse kamera koja je postavljena nekoliko sati prije razornog požara na Notre-Damu mogla bi pružiti ključne informacije o uzrocima vatre, otkrila je francuska tvrtka za postavljanje skela koja je radila na katedrali. Europe Echafaudage jedna je od pet tvrtki koje su dobile ugovor za restauraciju visokog tornja na katedrali koji se urušio tijekom požara i propao kroz crkveni svod. 

Dim počeo na južnoj strani

Snimke s kamere postavljene na sjevernom zvoniku sad su u rukama istražitelja. Na njoj se vidi prvi dim koji kreće s dna tornja, otkrio je Marc Eskenazi, predstavnik tvrtke.

"Snimljeno je svakih 10 minuta, počevši od ponedjeljka od 14 poslijepodne", kazao je. 

"Na tim snimkama se vidi dim. Započeo je na južnoj strani."

Vlasti zasad požar tretiraju kao slučajan, iako ne odbacuju mogućnost paleža. Policijski izvori i ranije su govorili kako je moguće da je vatru pokrenuo kvar na električnim instalacijama.

Ured pariškog tužitelja Remyja Heitza nije još komentirao snimke.

Europe Echafaudage dio je obiteljske tvrtke Le Bras Freres, smještene u pokrajini Lorraine, koja zapošljava 140 ljudi. Ona je u vrijeme nesreće bila pri kraju postavljanja skela oko tornja, 14 mjeseci nakon početka radova.

Njezinih dvanaestero zaposlenika jedini su bili na gradilištu na dan požara. Tvrtka je objavila da je poštovala sve sigurnosne procedure, a to je rekla i Pro Tech Foudre, druga kompanija koja je sudjelovala u radovima.

Pro Tech Foudre je započela radove na uklanjanju gromobrana s vrha tornja, a Europe Echafaudage je opisala kao respektabilnu tvrtku s poviješću poštivanja sigurnosti i iskustvom radova na prestižnim lokacijama poput Pantheona i muzeja Louvre u Parizu.

"Oni su vrlo ozbiljni ljudi. Učine više nego što arhitekti traže. Kad zatražiš Porsche, oni dostave Rolls Royce", rekao je Anthony Dupuy, direktor tvrtke Pro Tech Foudre.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.