Otkriveno spomen-obilježje 4. gardijskoj brigadi Pauci na Crvenoj zemlji kod Knina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na Crvenoj zemlji iznad Knina, kod vojnog poligona “Josip Markić” jučer je otkriveno je spomen-obilježje pripadnicima Četvrte gardijske brigade kao podsjetnik na žrtvu koju su podnijeli pripadnici te brigade ZNG/HV-a u stvaranju Hrvatske države, izvijestili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Spomen-obilježje je podignuto na inicijativu Udruge veterana 4. gardijske brigade te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Šibensko-kninske županije i Grada Knina.

Kako je istaknuo predsjednik Udruge Borislav Lapenda, spomenik je otkriven simbolično na dan kada je prije 29 godina počela vojno-redarstvena operacija Oluja, u kojoj su 4. i 7. gardijska brigada uz potporu drugih postrojbi oslobodile Knin.

"Odlučili smo se nakon dvije godine priprema podići spomenik za sve pripadnike 4. gardijske brigade, za 7500 pripadnika koji su prošli kroz ovu gardijsku brigadu. Da ostane jedan trajan spomen na te hrabre ljude”, poručio je Lapenda.

4. i 7. gardijska brigada oslobodile Knin

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved je kazao kako je ovo spomen-obilježje poruka s Dinare da čuvamo i gradimo domovinu, jer slobodne Hrvatske ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja.

“Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat protiv velikosrpskih agresora na čelu sa Slobodanom Miloševićem i tzv. JNA te pobunjenih Srba u Hrvatskoj - to je istina s kojom se moraju suočiti i u Srbiji”, poručio je Medved i pozvao ih da pomognu u otkrivanju sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Naglasio je kako je Hrvatska danas snažna i sigurna zemlja, zemlja koja ostvaruje sve svoje strateške ciljeve te pozvao na promicanje istine o Domovinskom ratu i vrijednosti koje su vodile do konačne pobjede.

Spomen-obilježje je u obliku broja četiri, sadrži križ i ploču sa znakom pod kojim su Pauci pobijedili te poruku Putniče stani ni koraka dalje, a podignut je u spomen na sve poginule, nestale i umrle Pauke i u čast svim pripadnicima udarne 4. gardijske brigade, pored puta kojim su se spustili u Knin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.