Otkrivena imena vojnika koji su uhvatili Dražu Mihajlovića

PRONAĐENI su dokumenti u kojima se otkrivaju imena dvanaestorice vojnih dužnosnika koji su 1946. godine zarobili generala Dražu Mihailovića. BIA (srbijanska sigurnosno informativna agencija) dostavila je dokumente, koje je pronašla u svojoj arhivi, Državnom tužiteljstvu i Komisiji za pronalaženje posmrtnih ostataka zapovjednika Jugoslavenske vojske.

Uz dokumente našle su se i fotografije pripadnika Ozne kako poziraju s Mihailovićem. Na jednoj fotografiji su odjeveni u partizanske uniforme, dok su na drugoj u četničkima. Naime, prije nego li su uhitili Mihailovića, bili su preodjeveni u četnike da se lakše infiltriraju u njihove redove. U zarobljavanju zapovjednika sudjelovale su dvije grupe operativaca. U prvoj skupini je bilo 12 pripadnika Ozne koji su preobučeni u ravnogorske uniforme uspjeli se približiti Mihailoviću, dok je u drugoj skupini bilo sedam operativaca koji su služili za vezu, a paravan im je bilo to što su obavljali meteorološka istraživanja.

Draža Mihailović pogubljen je 17. srpnja 1946. godine nakon suđenja. Predvodnik skupine koja se prerušila u četničke uniforme bio je tada potpukovnik: Svetolik Lazarević, a grupu su činili bojnici Dragoljub Vasović, Slobodan Krstić, Milovan Pejanović, Radenko Mandić, Živa Čiklovan, kapetan Đorđe Nešić, poručnik Janko Dimić, kapetan Raša Nešovanović, Mane Trkulja, Zvonko Sitarić i Mile Bulajić, prenosi Blic. Skupinu "meteorologa" predvodio je tada potpukovnik Jovo Kapičić, a u njoj su još bili bojnik Vlada Bojanić, Jovan Stojanović, bojnik Voja Čolović, Miodrag Tasić, te poručnici Đuro Šerbedžija i Nikola Miščević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.