Otac afganistanskog dječaka koji se utopio u moru optužen u Grčkoj

Ilustracija: EPA

GRČKE vlasti optužile su tražitelja azila nakon što se njegov šestogodišnji sin utopio dok su se pokušavali domoći europske obale, javlja BBC. Protiv 25-godišnjeg Afganistanca podignuta je optužnica da je ugrozio život sina. Riječ je o prvom takvom slučaju u ovoj zemlji.

Muškarac i sin plovili su iz Turske u Grčku

Muškarac i njegov sin nalazili su se u čamcu koji je plovio iz Turske te se tijekom plovidbe potopio. Muškarac je uspio doći do obale i potražiti pomoć, a tijelo njegovog mrtvog sina pronađeno je dan kasnije.

25-godišnjaku prijeti kazna od šest godina zatvora

25-godišnjaku prijeti kazna od šest godina zatvora ako bude proglašen krivim. Njegov odvjetnik je rekao kako je obalna straža, unatoč tome što je u ponoć dobila poziv za potragom djeteta, poslala tek jedno plovilo šest sati kasnije. Smatra kako bi policija trebala istražiti zbog čega je došlo do kašnjenja u akciji spašavanja, a ne oca koji je odmah otišao u grad tražiti pomoć.

Glasnogovornik obalne straže rekao je kako tijekom prve pretrage zbog mraka nisu ništa vidjeli.

Ove godine su u Grčku stigle tisuće migranata

Inače, ove godine je u Grčku s obala Turske stiglo na tisuće migranata. U 2015. godini stotine tisuća migranata, uglavnom izbjeglica iz Afganistana i Sirije, pokušalo se domoći Europe preko Turske. Tisuće su umrle pokušavajući se domoći grčkih otoka.

Godinu dana kasnije Turska je pristala da migrante zadrži u svojoj zemlji, a zauzvrat EU joj je dala sredstva za njihov prihvat. No otada su narasle tenzije između Turske i EU vezano uz različita pitanja. I premda je EU obećala povećati sredstva, Turskoj to nije bilo dovoljno te je ranije ove godine ponovo otvorila svoje granice s Grčkom. Novi val dolazaka stvorio je preopterećenje na grčkim otocima gdje tražitelji azila žive u prenapučenim kampovima, a lokalno stanovništvo se buni zbog njihove prisutnosti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.