Osuđeni divljaci koji su prebili umirovljenika u Puli. Samo jedan ide u zatvor

Screenshot: Nadzorne kamere

BRUTALNI napad na pulskog umirovljenika dogodio se u srpnju ove godine. No od troje napadača na 69-godišnjeg umirovljenika u Puli u srpnju ove godine, samo jedan će u zatvor. Drugi će raditi za opće dobro, a treći je dobio odgojnu mjeru.

Kako je objavio Glas Istre, 25-godišnji pripadnik elitne jedinice Tigrova Robert Bitunjac osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, od čega će u zatvor 10 mjeseci, a drugih 10 odslužit će uvjetno, uz 3 godine roka kušnje.

Drugookrivljeni Matej Bjekić (24) iz Zagreba dobio je godinu dana zatvora koja mu je zamijenjena u rad za opće dobro na slobodi po sistemu 2 sata rada za 1 dan zatvora. Trećeokrivljeni maloljetnik, također iz Zagreba, dobio je odgojnu mjeru pojačane brige i nadzora.

Obrazloženje presude

"Bitunjcu je kao otegotno uzeto što je u trenutku počinjenja djela bio djelatna vojna osoba u Hrvatskoj vojsci pa je trebao štititi Republiku Hrvatsku i njezine građane, a ne ih napadati.

U obrazloženju se dodaje da je takvim postupkom nanio štetu sebi, ali i vojsci. Otegotnima su mu uzete i pobude zbog kojih je djelo počinio jer su okrivljenici reagirali na istaknutu istarsku i hrvatsku zastavu i to fizičkim napadom, što je, navodi Sud, i za moralnu osudu", prenosi Glas Istre. Olakotne okolnosti uzete su u obzir i kod druga dva napadača: ranije su neosuđivani, mlađe su osobe, priznali su djelo, izrazili kajanje te se ispričali oštećenom, što je on prihvatio. Bjekiću je uzeto u obzir i to što je student.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA

Podsjetimo, njih trojicu teretilo se da su 21. srpnja 2019. između 7 i 7.10 na Danteovu trgu u Puli, prema prethodnom dogovoru, napali umirovljenika. Pri tome su, tvrdi tužiteljstvo, bili svjesni da im on zbog svoje starije životne dobi ne može pružiti otpor ni pobjeći od njihova napada.

Detalji brutalnog napada

Zamaskirali su lica odjećom i maramama te su došli do njega. On je u tom trenutku sjedio za stolom ispred kafića u kojem je tijekom noći čuvao inventar. Dok je maloljetnik s palicom u ruci stajao u njegovoj neposrednoj blizini zaklanjajući mu najbliži izlaz s terase, Bjekić ga je više ga puta udario šakom u glavu.

Kada je umirovljenik ustao i pokušao pobjeći, Bitunjac, koji je inače profesionalni vojnik i bio je pripadnik Gardijske brigade Tigrovi, na njega je bacio stolicu i udario ga u ruku.

Sva trojica napadača sustigla su umirovljenika koji im je bježao, nakon čega ga je Bitunjac odgurnuo u kontejner za smeće, pri čemu je on pao na tlo. Dok je ležao na tlu, sva trojica su ga nogama udarala po tijelu. Nakon toga su pobjegli ostavivši iza sebe teško ozlijeđenog čovjeka da leži na tlu.

Nakon događaja umirovljenik je bio hospitaliziran u Općoj bolnici Pula, a policija je koji dan kasnije uspjela naći počinitelje te ih uhititi.

Povod brutalnom napadu navodno je bila istarska zastava koja je iz nekog razloga zasmetala napadačima. Ta je zastava visjela na jarbolu do hrvatske zastave. Obje su zastave na tom mjestu visjele od prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.