Osramoćeni Strauss-Kahn danas na čelu MMF-a dobiva nasljednicu?

OČEKUJE sa da će danas na mjesto čelnice Međunarodnog monetarnog fonda biti izabrana francuska ministrica financija Christine Lagarde.

Francuska ministrica će biti prva žena na čelu MMF-a. Ona će zamijeniti Dominiquea Strauss-Kahna, koji je prošlog mjeseca dao ostavku nakon što je optužen za seksualni napad na sobaricu u hotelu u New Yorku. Jedini protukandidat francuskoj ministrici je bankar iz meksičke centralne banke Agustin Carstens, čiji izbor je malo vjerojatan, jer ga ne podržavaju čak ni zemlje u razvoju.

Podrška iz Europe i Kine


Lagarde ima široku potporu u Europi, a jučer je visoki dužnosnik Kine izjavio da i oni podržavaju francusku ministricu. SAD nije javno podržao ni jednu kandidaturu, no analitičari predviđaju da je Obamina administracija na strani francuske ministrice. Europa, Kina i SAD zajedno imaju većinu u Izvršnom odboru MMF-a.

Izbor francuske ministrice će vjerojatno izazvati nezadovoljstvo u zemljama u razvoju. Prema neformalnom dogovoru od vremena nakon 2. svjetskog rata, na čelu MMF-a se uvijek nalazi netko iz Europe, dok "sestrinsku" Svjetsku banku vode Amerikanci. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.