Osoba tjedna: Zdravko Mamić - Jugonostalgičar s ustaškom kapom

NA PRVI pogled hrabra je i mudra izjava glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca koji je nedavno u Otvorenom HRT-a podijelio packe istom tom HRT-u što kod prijenosa utakmica ne izbacuje iz kadra divljanja navijačkih hordi, koje time u vlastitim očima postaju zvijezde i natječu se koja će biti raspamećenija i luđa. Ali, na drugi pogled vidiš da je to zapravo mućak.

Izjava bi bila stvarno hrabra i mudra tek da je Borovec oribao nacionalnu kratkovidnicu što s ekrana ne miče i Zdravka Mamića, Igora Štimca, Vlatka Markovića, Renu Sinovčića, Matu Peroša ... i druge muljatore, mlatipare i drmatore iz hrvatskog nogometnog polusvijeta. Jer, to su u pravilu i stvarni poglavice divljih navijačkih plemena.

Oni sponzoriraju njihove razbijačke pohode izvan matičnih gradova, oni im dijele besplatne ulaznice, a preko jakih političkih veza i prostorije u kojima stoluju njihovi štabovi i "prijeki sudovi", oni im kupuju mobitele kako bi koordinirali i kontrolirali njihova mahnitanja (što se lijepo vidjelo kod onog zasipanja tonama papirine Hajdukova igrališta).

Orkestrirana rulja služi kao udarna šaka kojom plaše protivnike

Zbog čega to rade, pitat će se neizlječive naivčine, kada ti bezumnici često devastiraju i njihove vlastite stadione? Kako to da im ne otpadnu od srca ni kada zbog njih moraju plaćati masne kazne nogometnim organizacijama? Zašto su im, napokon, možda najdraži kada poput uvježbanih kohorti izvikuju prijetnje "Ubij Srbina" (tovara, purgera), ili ono "Za dom spremni", od čega se svakom normalnom čovjeku smrači pred očima?

Pa, jednostavno zato što im ta orkestrirana rulja služi kao udarna šaka kojom plaše protivnike i, što je mnogo važnije, ucjenjuju državni vrh i cijelo društvo. Ovi ne poduzimaju ništa, ili jedva išta, protiv šovinističkog divljanja na stadionima, ne samo zato jer ni sami u tome ne vide bogzna što zazorno, nego i iz straha da ne bude još gore. Eto, zato je Borovec, a on je samo ogledalo raspoloženja svojih političkih šefova, problem sveo samo na raspojasane navijačke falange.

Igor Štimac danas se doima kao krotko janje

A tolerirani utajivači poreza, perači novca, nacionalistički huškači i psovački klipani iz vrhova nogometa, e to je nešto drugo. To su, biva, stupovi društva, istina malo nahereni i krivo nasađeni, ali, bože moj, ljudski je griješiti, a osim toga morate priznati da su se neki od njih u posljednje vrijeme jako promijenili i profinili. I stvarno, Igor Štimac danas se doima kao krotko janje, a navijačke hahare, s kojima se do jučer mazio i pazio, sada čak poziva da se ponašaju kao "životinje".

Ali, Borovec dobro zna (pa što ne gukneš, golube, neku i o tome?) da je u pranju Štimčevih fleka devedeset posto obavila HRT, angažiravši ga za sukomentatora. Kladili bismo se da se oko toga sigurno okrenula i neka parica (prvenstveno kroz cirkusantsku emisiju "Volim nogomet"), ali ne samo to. Štimčevo navlačenje janjećeg kožuha po svemu sudeći je dio jednog osmišljenog projekta, vjerojatno sponzoriranog i iz dijela državnog vrha (ne isključujemo ni samog Sanadera). I tu čovjek zdrave pameti mora upotrijebiti sve rezerve skepse koje su mu ostale.

Gazda Dinama još nije izašao iz kamenog doba hrvatskog nogometnog bestijarija

OK, dobro je da je Štimac ovakav, a ne onakav kakav je prije bio. Ali, nemojmo se zezati, ta njegova transformacija nije ništa bolja od one kada najgori i najproduktivniji dijelovi hrvatskog podzemlja počinju opljačkani novac ulagati u građevinarstvo, sektor visokogradnja. U tom kontekstu, nova navijačka divljanja dođu kao dobar paravan, a nije loše ni što je Zdravko Mamić, svojim najnovijim histerično-psovačkim ispadima, pokazao da još nije prošao tu školu.

Gazda Dinama još nije izašao iz kamenog doba hrvatskog nogometnog bestijarija, jer je manje premazan, a ako hoćete i iskreniji je, u svojoj zatelebaloj fiksaciji na nogomet (a naravno i na pare koje se oko toga valjaju). Ali, i on ubrzano uči da nekog vraga na sebi treba napraviti i prolazi kroz metamorfozu vrlo nalik onoj u vrhu HDZ-a, kojem je odan isto koliko i šeički darežljivom Bandiću. U tom vrhu danas sjede postmodernistički ispražnjene kreature, ljudi isprani od svakog uvjerenja, čak i od nacionalizma - što ne znači da neće njime itekako zamahnuti kada im zatreba - i jedino im je ostalo je goli interes (vlast, pare).

Upravo iz takvog kalupa ispao je i onaj naizgled zapanjujući istup Mamića pred zabezeknutim srbijanskim novinarima, kojima je rekao da je "Jugoslavija bila najljepša zemlja na svijetu". Bilo je tu i jedno dosta lucidno zapažanje o Europi koja ukida svoje granice, a uvodi ih ex-Jugoslaviji, pa su neki rekli - vidi, vidi ti tog Maminja. Ne služi njemu glava baš samo za šišanje. Ali, zapravo se radi o čistom triku. Nogometni i politički očevi šovinističkog i lokalpatriotskog huliganizma naprosto su shvatili, neki prije neki kasnije, da se moraju povući se na rezervne položaje, ostavljajući na čistinu svoju djecu da sama luduju i primaju bubotke sa svih strana. Sve dok im jednog dana opet ne zatrebaju.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Foto: Drago Sopta,Jadran Babić/Cropix; Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.