Osječki župan želi iskoristiti Kinu za ulaganje u aerodrom

Foto: Hina

OSJEČKO-baranjska županija želi iskoristiti ekspanziju kineskog gospodarstva i mogućnosti za investicije koje je država otvorila prema Kini za moguća ulaganja u projekte na svome području, među kojima su osječka riječna i zračna luka, istaknuto je na sastanku predstavnika Županije i Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA).

Nakon obilaska riječne i zračne luke, gdje se razgovaralo o mogućnostima investiranja kineskih ulagača, župan Ivan Anušić podsjetio je kako su u županiji prije nekoliko mjeseci započeli kontakte s partnerima u Kini, i to najprije na turističkoj, a sada i na gospodarskoj razini.

Potencijal riječne luke

Ističe kako bi nakon prvog sastanka bilo neozbiljno licitirati s iznosima mogućih investicija, ali očekuje da će se, nakon nekoliko razgovora, u javnost izaći i s konkretnim stvarima.

Osječka riječna luka ima potencijal zato što je preko Drave i Dunava poveznica s Crnim morem i to je jedan od rijetkih riječnih puteva do Crnog mora. Zračna luka je vrlo dobro pozicionirana zbog svog geografskog položaja i potencijala, kako u putničkom tako i u teretnom prometu, istaknuo je Anušić dodavši kako su županiji potrebni ulagači koji neće ulagati samo u kupnju koncesije, već koji će "ovdje donijeti posao, protok robe i ljudi".

Govoreći o mogućnostima za buduća ulaganja, kineska poduzetnica Jian Yu kazala je kako je ovo prvi dolazak u Osijek, nakon kojeg investicijski tim treba analizirati mogućnosti te napraviti evaluaciju, od koje će se krenuti dalje.

Predsjednik CSEBA-a Mario Rendulić podsjetio je kako je kineski premijer Li Kequiang tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj kazao da će se sva područja Hrvatske nastojati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje, ocijenivši kako je "ova godina idealna prilika za to".

Kineska strana sada razmatra moguće projekte i potencijala za investicije i suradnju pa nije isključeno da će nešto od ovoga biti u nekom joint-venture sustavu ili suradnje s lokalnim tvrtkama, koje već ovdje egzistiraju, rekao je Rendulić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.