Osječaninu pozlilo od gladi dok je u redu čekao humanitarnu pomoć, jedva su ga spasili

Foto: Udruga Rijeka života

STARIJEM Osječaninu jučer je pred prostorijama humanitarne udruge "Rijeka života" pozlilo od gladi i hladnoće, te su ga jedva spasili u bolnici.

Iako je dio medija objavio informaciju da je nesretni Slavonac preminuo nakon što ga je Hitna odvezla u besvjesnom stanju, iz KBC-a Osijek danas su javili kako su ga ipak uspjeli spasiti te kako ostaje na daljnjem liječenju.

Nesretni muškarac jedan je od stotina onih koji su jučer, na minus deset, od ranih jutarnjih sati čekali podjelu takozvanog "Paketa života", odnosno paketa s najosnovnijim živežnim namirnicama koje bi im trebale pomoći da se nekako prehrane. Paketi sadrže, doznajemo u udruzi, zaista ono najosnovnije – ulje, šeće, brašno, rižu...

"Strašne su to priče"


Predsjednica udruge Štefica Čučak potvrdila je za Index dramu koja se u dvorištu udruge odvijala jučer prijepodne.

"Strašno, što da vam kažem. No, on nije jedini, događa se da ljudima na ovim hladnoćama i od slabosti pozli, pa ih uvodimo u prostorije, dajemo im vode i šećera... Strašne su to priče i strašno za vidjeti", kaže predsjednica udruge i tumači kako nemaju drugog načina podjele humanitarnih paketa nego ovaj – kad donacija stigne, oni je istog dana dijele svojim korisnicima, a riječ je o 940 obitelji, odnosno 3500 ljudi. Dvadesetak volontera udruge, kojima su se pridružili i studenti osječkom Ekonomskog fakulteta, trude se složiti pakete i podijeliti ih svojim sugrađanima najbrže moguće, no svejedno se stvaraju ogromne gužve i ljudi jednostavno satima čekaju na hranu.

"Nema tu nikakvog pravila, nisu samo umirovljenici korisnici naših usluga. Ima i mladih, nezaposlenih, invalida, majki s djecom...", otužno zaključuje predsjednica. Uglavnom, korisnici njihovih usluga su svi oni koji imaju 'socijalne iskaznice', odnosno, kojima primanja ne prelaze famozni cenzus od 800 (!) kuna mjesečno. Hrana im se dijeli temeljem projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s Gradom Osijekom i Regionalnom razvojnom agencijom.

U svakom slučaju, dokle god traju ovakvi vremenski uvjeti, iz udruge apeliraju na korisnike da po hranu dolaze toplo odjeveni te da ne šalju osjetljivije članove obitelji, bilo da se radi o djeci ili starijim osobama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.