KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Osim sestara iz Đakova u bolnici i dva svećenika, nadbiskup obišao samostan

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

DESET časnih sestara iz samostana Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Đakovu zaraženo je koronavirusom. U samostanu ih je sveukupno 170, a sve su stavljene u samoizolaciju i testirane na koronavirus.

"Osobno se osjećam dobro. Svi smo mirni, što je, tu je. Sve je to za ljude. Jutros su nam rekli da se povučemo u samoizolaciju, svaka je u svojoj sobi, nismo na zajedničkoj molitvi niti na zajedničkom obroku. Malo ćemo se odmoriti", rekla je časna Karmila za RTL televiziju.

No nisu samo časne sestre testirane i stavljene u samoizolaciju. Naime, tijekom vikenda je bila velika svečanost na kojoj su neke sestre polagale doživotni zavjet. Na svečanosti su bili svećenici i bogoslovi. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je za RTL otkrio kako ih je bilo 22 ili 23 te su svi trenutno u samoizolaciji.

"Dvojica bogoslova koji su imali simptome su prebačeni u bolnicu jer jedan od njih i inače ima problema s astmom", rekao je Hranić.

Dodao je kako je uzeto ukupno oko 200 uzoraka, a rezultati bi trebali biti poznati najkasnije do sutra prijepodne.

Nadbiskup Hranić zahvalio je na skrbi Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i osječkome KBC-u. Kako je rekao za lokalni Radio Đakovo nakon posjeta samostanu, iz samostana su odmah stupili u kontakt s Nadbiskupijom i poduzete su sve potrebne mjere, a danas su došli uzeti bris svim sestrama i svima koji su bili u kontaktu sa zaraženim sestrama.

U samostanu inače boravi oko 140 redovnica. U samoizolaciji je i nekoliko svećenika, potvrdio je nadbiskup Hranić i dodao da strah za djecu koja pohađaju samostanski Dječji vrtić "Sunčev sjaj - Nazaret" nema jer je bio produženi vikend.

U samostanu milosrdnih sestara Sv. križa deset sestara je pozitivno na koronavirus. U nedjelju, 21. lipnja četiri sestre dobile su temperaturu, o čemu su obavijestile liječnicu koja je izvijestila epidemiologa. Nakon toga testirano je 12 sestara od kojih je deset pozitivno. Do daljnjeg su zatvoreni  Dnevni boravak centra "Amadea" te Dječji vrtić "Sunčev sjaj - Nazaret".

Virus je stigao s Kosova?

Sve je počelo u nedjelju navečer kada su tri sestre dobile temperaturu. Potvrđeno je 10 slučajeva zaraze. Pet ih je prevezeno u osječku Kliničku bolnicu s obzirom na to da se radi o starijim ženama

"Da, istina je, u nedjelju poslijepodne tri sestre dobile su temperaturu. Javili smo se odmah našoj doktorici koja je izvijestila epidemiologa, jučer smo išle na testiranje i od 12 sestara nas je 10 pozitivnih", izjavila je za Radio Đakovo provincijalna poglavarica sestra Valerija Široki.

Pretpostavlja se da je zaraza došla s Kosova.

"Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova. Sestre su se vratile s Kosova prije dva-tri dana", rekao je epidemiolog Karlo Kožul.

I nadibskup Hranić potvrdio je danas da je u samostanu na duhovnim vježbama od 30 do 40 sestara koje imaju kuće po cijeloj Hrvatskoj, a došle su i sestre s Kosova. Nadbiskup Hranić još ne zna je li utvrđeno tko je nulti pacijent.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.