Orban s pravom slavi, opet je pobijedio Europsku uniju

Foto: EPA

"NAJBOLJE je to jednostavno reći: Viktor Orban je pobijedio", navodi u komentaru na summit lidera Europske unije njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ).

Orbanova strategija za ovaj summit je bila jasna, smatra SZ: mađarski premijer je bio spreman dati svoju podršku paketu financijske pomoći ako pitanje pravne države bude gurnuto u zapećak. Nakon višednevnog sastanka lidera EU Orban je bio jasan u svojim izjavama: "Uspješno smo se suprotstavili svim pokušajima da novac iz EU fondova bude povezan s temom vladavine prava."

Orbanove trijumfalističke izjave

"Mađarska i Poljska su pokazale da je neprihvatljivo da nacije koje su naslijedile vladavinu zakona kritiziraju i drže predavanja nacijama borcima za slobodu, koje su prošle teška vremena, i to pod vladavinom komunističkih režima", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za medije s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, još jednim zagovornikom neliberalne demokracije koji također može biti zadovoljan rezultatima summita.

>> Tamna strana EU dogovora: Ucjene, truli kompromisi i žrtvovanje vladavine zakona

U tekstu zaključaka summita razvodnjen je dio teksta koji se odnosi na pravnu državu pa se sve to spominje usput u jednoj rečenici, a na početku briselskog sastanka se predlagao sistem uvjetovanja kada je riječ o novcu iz EU fondova, što bi naročito zakompliciralo život Mađarskoj i Poljskoj. Protiv obje države se u institucijama EU vode postupci zbog kršenja principa pravne države.

Bez sankcija za kršenje vladavine prava

"Usvojena formulacija je toliko maglovita da je lako moguće da će Mađarska i Poljska izbjeći svaku novčanu sankciju, napominju stručnjaci", piše SZ.

Ovaj njemački list piše da su Pariz i Berlin shvatili da neće moći progurati ambiciozan paket pomoći bez podrške Poljske i Mađarske, a Orban se nije ustručavao tijekom summita prijetiti vetom ako se bude inzistiralo na temi pravne države. 

Mađarski mediji bliski Orbanu pak pišu da je premijer dogovorio s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da postupak protiv Mađarske po članku 7 Lisabonskog ugovora bude završen do kraja ove godine, i to na zadovoljstvo Mađarske.

EU je pustila autokratima da se izvuku

Der Spiegel konstatira da je "EU pustila autokrate da se izvuku" te konstatira da EU ne može dugoročno preživjeti bez poštivanja vladavine prava. Ovaj list zaključuje da je "Orbanov režim korumpiran", ali i da je postao uzor drugim članicama Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska). "Orban novac EU koristi da bi si kupio lojalnost i da bi vodio antieuropske kampanje", konstatira ovaj list.

>> Europska komisija ne vidi ništa sporno u Orbanovom preuzimanju potpune kontrole

Orban će sve to nakon ovog summita moći nastaviti bez previše smetnji iz Bruxellesa. Stoga nema sumnje da je mađarski premijer još jednom nadigrao EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.