Oprez na azijskim burzama. Dolar oslabio, cijene nafte pale

Ilustracija: EPA

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržišta, pri čemu je dolar oslabio jer se očekuje smanjenje kamata američke središnje banke u rujnu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u plusu 0.4 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio gotovo 3 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1.5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0.5 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.1 i 1 posto.

Očekuje se smanjenje kamata

Prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle jer su podaci o popuštanju inflacije u SAD-u učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope.

Vjeruje se da će i mnoge druge središnje banke u svijetu početi popuštati monetarnu politiku jer inflacija posustaje.

Tako se ovoga tjedna očekuje smanjenje kamata švedske središnje banke, možda i za 0.50 postotnih bodova, a sjednicu će održati i čelnici južnokorejske središnje banke.

U fokusu ulagača bit će i zapisnik s posljednje sjednice Feda, a u petak i govor predsjednika Feda Jeromea Powella na tradicionalnom godišnjem susretu središnjih bankara u Jackson Holeu.

„Premda je prerano da bi se proglasila pobjeda nad inflacijom, strahovanja od rasta cijena, koja su dominirala od pandemije, su gotovo sasvim nestala. Premda inflacija još nije na ciljanim razinama od 2 posto, blizu je i ide u pravom smjeru”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclays banci.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,20 bodova, dok je u petak navečer iznosio 102,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao sa 147,60 na 146,40 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1040 dolara, što je blizu najviše razine u ovoj godini, dok je u petak navečer iznosila 1,1027 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,14 posto, na 79,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 76,40 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.