Oporavak od krize u središtu američko-kineskih razgovora

VISOKI američki i kineski dužnosnici sastaju se u Washingtonu kako bi razgovarali o ključnim ekonomskim i političkim pitanjima. Kako prenosi BBC, američki predsjednik, Barack Obama, pritom je istaknuo da će odnos SAD-a i Kine oblikovati 21. stoljeće te je naglasio da dvije zemlje dijele "zajednički interes".

Ovaj susret, pod nazivom Američko-kineski strateški i ekonomski dijalog, zapravo je prvo formalno pregovaranje dviju zemalja otkako je Barack Obama preuzeo dužnost američkog predsjednika.

Gospodarski oporavak

Wang Qishan, zamjenik kineskog premijera, i Dai Bingguo, američki vijećnik, razgovarat će, između ostalog, i o zaustavljanju nuklearnog naoružanja u Sjevernoj Koreji i Iranu, te o proizvodnji čistih i sigurnih izvora energije. Ipak, glavna tema razgovora bit će gospodarski oporavak. "Trenutna kriza jasno nam je naglasila da će se odluke donesene između naših granica odraziti na svjetsko gospodarstvo. I to ne samo na New York i Seattle, već i na Shanghai i Shenzhen", rekao je predsjednik Obama na početku susreta, i dodao da iz tog razloga zemlje moraju ostati vjerne jačanju bilateralne i multilateralne koordinacije.

Jeftiniji izvoz

SAD će tijekom sastanka pokušati "pogurnuti" Kinu da se manje oslanja na izvoz, a više na jačanje domaćeg tržišta budući da se američki proizvođači žale da se ne mogu pošteno natjecati s kineskim konkurentima. Neki čak optužuju Peking da namjerno obezvrjeđuje svoju valutu kako bi mu izvoz izgledao jeftiniji. No, malo je vjerojatno da će Kina išta poduzeti na ovom području. S druge strane, Kinu brine vrijednost američkog dolara budući da ima velika dugovanja u ovoj valuti, navodno više od 800 milijardi dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.