Opasni štetnik ugrožava slovenske šume

Foto: 123rf

CRNI azijski drvaš, lat. Xylosandrus germanus, štetnik koji uništava crnogorično drveće, izazvao je ove godine katastrofalne štete u slovenskim šumama, pa se procjenjuje da će zbog njega prisilno morati biti posječeno dva milijuna kubičnih metara drvene građe, ocjenjuje ministarstvo poljoprivrede.

Šef uprave za šuumarstvo u tom ministarstvu kazao je da još kontroliraju situaciju s tim štetnikom koji se razvija ispod kore drveća, te da je ovogodišnja situacija rezultat niskih temperatura kad je drveće prije dvije godine bilo okovano ledom.

Tada je u šumama ostalo mnogo grana i slomljenog drveća, što pogoduje ovom štetnom kukcu, ali radi se i o utjecaju klimatskih promjena na slovenske šume koje su prema ocjenama mnogih najveće slovensko prirodno bogatstvo.

Prema površini šuma po glavi stanovnika Slovenija je jedna od najpošumljenijih država u Europskoj uniji, odmah iza Švedske i Finske, a pod šumom je skoro dvije trećine njene površine.

Najveći napad tog štetnika u Sloveniji je do sada bio zabilježen 2005. kad je zbog njegova napada trebalo posjeći 750.000 kubika drveta, no lani je posječeno i više - dva milijuna kubika, a toliko će se morati odstraniti iz šuma i ove godine.

Zbog krizne situacije u šumama ministar poljoprivrede Dejan Židan oformio je posebnu stručnu skupinu sa zadatkom da riješi problem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.