Oman i Gvineja Bisao povukle priznanje Kosova

AZIJSKA država Oman i afrička Gvineja Bisao povukle su odluku o priznanju nezavisne države Kosovo. Ovo je prvi put od kosovskog proglašenja nezavisnosti da se neka država odlučila na takav potez, piše Blic.

Ove su informacije srpski dužnosnici navodno dobili tijekom bilateralnih sastanaka za vrijeme summita Pokreta nesvrstanih.

Blic neslužbeno doznaje kako je šef delegacije Omana izvijestio srpske dužnosnike da Oman nikad nije priznao nezavisnost, iako je njihovo priznanje u Prištini proslavljeno.

"Vuk Jeremić je šefu omanske delegacije rekao da je razočaran zbog odluke te države da prizna neovisnost, usprkos obećanju koje je ranije dobio da se to neće dogoditi. Njegov sugovornik se začudio, uvjeravajući ministra da se to nikada nije dogodilo. Gvineja Bisao je ušla u proces priznanja, ali su se poslanici pobunili, pa je procedura obustavljena", navodi izvor Blica iz organizacije summita.

Blic pozivajući se na neimenovani izvor piše i kako su još dvije države najavile povlačenje odluka i to bi se navodno trebalo uskoro objaviti. Navodno se i u jednoj afričkoj zemlji vodi istraga protiv visokog dužnosnika koji je uzeo novac od albanskog biznismena da progura odluku o priznanju na internet stranici "Kosovo, thank you" na kojoj se objavljuju imena svih država koje su priznale nezavisnost Kosova.

Pozivajući se na isti izvor Blic piše i kako su u brojnim bilateralnim razgovorima tijekom summita šefovi delegacija potvrdili predsjedniku Tadiću, ministru Jeremiću i drugima da trpe veliki pritisak, prije svega SAD-a, a zatim i Velike Britanije i Francuske, da priznaju Kosovo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.