Olli Rehn: Bez butmirskog paketa BiH će zaostati u regiji

EUROPSKI tajnik za proširenje, Olli Rehn je upozorio službeno Sarajevo da će BiH, ako se odbije butmirski paket promjena, ostati samo u pridruženom, a ne i punopravnom članstvu EU. Rehn je naglasio da političari u BiH trebaju biti svjesni važnosti situacije.

Također, Rehn i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg su naglasili da "BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi nastaviti proces pridruživanja EU i NATO-u". Prema Steinbergovim riječima, paket se mora usvojiti u cijelosti, a ne u dijelovima.

Rehn je odbacio svaku mogućnost da dogovor obuhvati samo uvjete za gašenje OHR-a bez ustavnih promjena i naglasio da je bit pregovora dogovor o paketu reformi neophodnih za napredak zemlje, a ne da svaka od stranaka uzme ono što joj odgovara, pišu Nezavisne novine.

"BiH riskira ostanak iza svih zemalja u regiji, a to ne smijemo dopustiti. Ovo je ključni moment za zemlju, jer teško će BiH u skorijoj budućnosti imati ovakvu priliku. Slijede izbori i svjesni smo da to nije period dobar za razgovore, a potom slijedi i formiranje vlasti", istakao je Rehn.

Steinberg je naglasio da se političari u BiH moraju izdići iznad pojedinačnih interesa te da paket donosi korist svima u BiH.

>Butmirski dokument neprihvatljiv i Hrvatima i Srbima

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.