Odsukavanje nije uspjelo: Marko Polo nije se pomaknuo ni za metar!

JUTROS je započelo izvlačenje Jadrolinijinog trajekta Marko Polo koji se u subotu ujutro nasukao na otok Sit, u Kornatskom arhipelagu, probio ogradu obiteljske kuće i napravio znatnu materijalnu štetu.

Tri remorkera jutros su započela izvlačenje nasukanog broda sa sjeverozapadne strane otoka Sita, ali u poslijepodnevnim satima morali su odustati! Jadrolinija je angažirala tri tegljača, a na mjestu događaja je u pripravnosti bio i tegljač kojeg je poslalo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, međutim niti zajedničkim naporima nisu uspjeli pomaknuti nasukani trajekt!

Akcija odsukavanja počela je u šest sati ujutro, a deset sati kasnije trajekt je ostao praktički na istom mjestu. Tri su remorkera pokušali pomaknuti brod bočnim boksanjem na krmenom dijelu i izvlačenjem po krmi, ali ništa nije urodilo plodom. Nisu pomogli ni gotovo savršeni vremenski uvjeti; brod je ostao na mjestu pa se sada čini da će odsukavanje trajati nekoliko dana.

Podsjećamo, ranije je obavljena procjena stručnjaka iz Hrvatskog registra brodova, ronioca i Jadrolinije, a na mjestu nesreće bile su postavljene brane kao pomoć u izvlačenju. Prije izvlačenja su sanirana znatna oštećenja na brodu i zatvorene sve pukotine.

Istragu o razlozima nasukavanja provode inspektori sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Već je ispitan zapovjednik broda Zdravko Reić, dežurni časnik, kormilar i upravitelj stroja, a uzeti su im i uzroci krvi za testiranje na alkohol i droge. Slučaj bi trebalo rasvijetliti otvaranje crne kutije broda, ali nije najavljeno kad bi se to trebalo dogoditi. Istražitelji zasad ne mogu potvrditi niti navode nekih svjedoka kako je Marko Polo prije nasukavanja udario i u otok Velika Balabra kraj Sita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.