Odluku arbitražnog suda komentiralo i britansko ministarstvo vanjskih poslova

Foto: FaH

BRITANSKO ministarstvo vanjskih poslova osvrnulo se na odluku Arbitražnog suda za granični spor između Hrvatske i Slovenije, istaknuvši kako London podržava legalno rješavanje tog sukoba te da je riječ o bilateralnom sporu koji je stvar hrvatske i slovenske vlade.

"Primili smo na znanje odluku Suda. Ujedinjena Kraljevina bila je konzistentno jasna u podršci procesu pred Arbitražnim sudom – mi podržavamo legalno rješavanje sporova", priopćilo je britansko ministarstvo.


"Ovaj bilateralni spor stvar je hrvatske i slovenske Vlade. Ujedinjeno Kraljevstvo voljelo bi vidjeti rješenje tog spora, no na tim je dvjema stranama da odluče kako će se to postići", zaključuje ministarstvo.

Komentirali i "junction"


Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu (junction) svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora, te da joj pripadaju tri četvrtine Savudrijske vale, objavio je u četvrtak u Den Haagu predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillame, predstavljajući konačnu odluku o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na kopnu i na moru.

"Trenutno nema mjesta gdje je teritorijalno more Slovenije izravno spojeno na otvoreno more. Tribunal ima dužnost odrediti slovenski 'junction'. Sud utvrđuje da je pojam 'junction' područje koje povezuje teritorijalno more Slovenije s područjem otvorenog mora. Bit će oko 2,5 nautičkih milja i bit će spojeno na granicu koja je postavljena Osimskim sporazumima", rekao je predsjednik Guillame, dodajući kako smatra da je sud "donio pravičnu i poštenu presudu".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.