Odlazak veleposlanika postala vijest: Indonezija "plače" za Titovim sinom

ODLAZAK jednog veleposlanika iz Indonezije postala je neizostavna vijest u gotovo svim medijima u toj zemlji, a posebno je zanimljivo što je riječ o hrvatskom veleposlaniku.

Sin nastavio očev posao

Naime, nakon što je četiri godine proveo u Jakarti, Aleksandar Broz sa suprugom Mirom se vratio u domovinu, a svi mediji u toj zemlji pišu o odlasku sina Josipa Broza Tita.

"Bilo nam je divno u Jakarti i nećemo nikada zaboraviti prijatelje koje smo ovdje upoznali", rekao je Aleksandar u razgovoru za Jakarta Post koji podsjeća kako je Broza 2004. godine odredio predsjednik Stjepan Mesić da bude hrvatski veleposlanik u toj zemlji kako bi osnažio veze te dvije zemlje.

Jakarta Post podsjeća da je Josip Broz Tito bio prijatelj tog naroda, a sa Sukarnom je osnovao  Pokret nesvrstanih. Njegov sin nastavio je s dobrim odnosima pa se napominje kako je još 2003. godine, prije nego što je došao Broz, trgovačka razmjena dviju zemalja iznosila svega 8,85 milijuna dolara, dok je 2007. godine ona dostigla gotovo 30 milijuna dolara.

Provalili mu u kuću

"U prvih deset mjeseci bilateralna trgovačka razmjena došla je do 33,7 milijuna dolara", napominje Jakarta Post pridajući velike zasluge Brozu koji je daleku zemlju sa svega 4,5 milijuna ljudi učinio bližom Indoneziji.

Također, tamošnji mediji napominju kako Broz ima sjajnu diplomatsku biografiju te iznose podatak kako tečno govori 6 jezika. No, također napominju kako za vrijeme boravka u njihovoj zemlji i nije bilo sve tako bajno za Broza.

"Prošle godine provaljeno nam je u kuću. Srećom, supruga i ja nismo bili u opasnosti, no izgubili smo nešto novca. Ništa ne zamjeramo, uostalom tako nešto moglo nam se dogoditi bilo gdje u svijetu", naglasio je Broz na odlasku.

M.M.
Foto: MVPEI

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.