Odbačene narkomanske igle u centru Zagreba: "Tu se svakog dana igraju djeca"

Foto: Čitateljica Indexa, M.P.Š./Index

JEDNO od najvećih okupljališta narkomana u centru Zagreba je dječji park u Dalmatinskoj, u kojem se svakodnevno igraju stotine djece.

Čitateljica Indexa neki dan je u tom parku našla odbačene narkomanske igle i poslala nam snimljene fotografije.

"Dana 28. 10. 2017. u dječjem parku u Dalmatinskoj 12 u strogom centru Zagrebu pronađene su dvije iskorištene šprice s iglama koje su bile bačene unutar parkića. Obavijestila sam odmah policiju te su izašli na teren. Potom smo 29. 10. 2017. našli smo još tri šprice. U tom parku svakodnevno se igraju djeca te su izložena velikom riziku da se ubodu na odbačene igle.

Ovim putem molimo narkomane da ne ostavljaju igle. Nemamo ništa protiv da se drogiraju jer je to njihov život, ali ih molimo da budu savjesni bar prema djeci koja im nisu ništa loše napravila, a oni im nesavjesnim ostavljanjem narkomanskog pribora mogu ugroziti život", javila nam je čitateljica Marijana.



Stanari bijesni

Mi smo potom otišli u park gdje smo porazgovarali sa stanarima Dalmatinske koji godinama svjedoče zbivanjima u parku u kasnim večernjim satima.

Park u Dalmatinskoj već je 30-ak godina poznat pod nazivom "narkić-parkić", no nitko ništa ne poduzima da se taj problem riješi.

Jedan od stanara Dalmatinske čiji prozor gleda direktno na park godinama već zove policiju, ponekad dođu i otjeraju narkomane, a ponekad ni ne dođu.



"Iako živim tu, nikad djecu ne odvodim u taj park zbog narkomana"

Stanarka Dalmatinske koja ondje živi cijeli život, a danas je i sama majka, svoju djecu nikad ne odvodi u taj park.

"Ovdje se svaku večer okupljaju narkomani i razbacuju igle posvuda. Jednostavno ne želim riskirati da mi se netko od djece nabode. Inače, ovaj park je tijekom dana prepun djece. U njemu se nalazi kafić pa roditelji sjednu na kavu, a djeca okolo trče i igraju se.

Stanari ponekad zovu policiju, no oni se ne odazovu uvijek. Problem je što ovdje nema redovite policijske ophodnje, a itekako je poznato da je ovdje navečer okupljalište narkomana. Dolaze i po kiši i tad se sjednu ovdje ispod sjenice. Da bar pokupe te igle za sobom, a ne da sve ostave razbacano", rekla nam je stanarka Dalmatinske.



Evo što kaže policija

Index je poslao upit i policiji iz koje su nam rekli da će pojačano obilaziti park.

"Zaprimili smo dojavu 29. 10. putem aplikacije e-opažaj. Policajci su obišli park, no nisu uočili igle. Međutim upoznati smo s problemom i policija će pojačano obilaziti park", rekli su nam u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Inače, ovo nije samo problem ovog, već i ostalih parkova u gradu koja u večernjim satima postaju okupljališta narkomana.

Podsjetimo kako smo prije dva dana pisali i o slučaju u Dugavama, kad je na prostoru gdje se igraju djeca u Dječjem vrtiću Tratinčica, također pronađena odbačena narkomanska šprica.

Nedavno smo pisali i o Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Vrapču, gdje su odbačene iskorištene igle redovita pojava. Spremačice u školi i domari godinama dolaze ujutro, počiste šprice i bace ih u smeće. Traje to godinama, dok se nije dogodilo to da nisu stigli ujutro maknuti i počistiti pa su ih vidjeli i fotografirali prolaznici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.