Obnova stare splitske gradske jezgre vrijedna više od 25 milijuna kuna

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

PROJEKT obnove splitske stare gradske jezgre pod nazivom "Palača života, grad mijenja" stajat će oko 25.4 milijuna kuna, dosad je obnovljena stara gradska vijećnica, a nastavak obnove i radova pod sloganom "Stari Split: Nova priča" očekuje se uskoro, izvijestili su u petak iz gradske uprave.

"Stari Split: Nova priča" je slogan pod kojim će se obnoviti jugoistočna kula Dioklecijanove palače sa zgradom u Lukačićevoj ulici 5, a slijedi obnova dvorišta i prizemlja Muzeja grada Splita, koji će ugradnjom dizala biti pristupačan i osobama s invaliditetom, priopćeno je iz Gradske uprave.

Obnova pod sloganom "Stari Split: Nova priča" dio je projekta koji je prije počeo pod nazivom "Palača života, grad mijenja", u sklopu kojeg je obnovljena Stara gradska vijećnica na Pjaci.

 "Palača života, grad mijenja", kako je istaknuto, jedan je od najvažnijih projekata ulaganja u obnovu kulturne baštine Splita u više od 60 godina, od otvorenja Dioklecijanovih podruma.

Projektom je obuhvaćena i izrada plana upravljanja starom gradskom jezgrom i akcijskog plana upravljanja posjetiteljima, a procijenjena vrijednost projekta je 25.4 milijuna kuna, od čega su 18.2 milijuna nepovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj, priopćeno je iz gradske uprave.

"Projektom 'Palača života, grad mijenja' je sufinancirana renovacija i opremanje prostora pet objekata, čime će se osigurati jedinstveni uvid u neprocjenjivu kulturnu baštinu povijesne jezgre Splita i uvođenje novih sadržaja i prezentacija prostora koji su bili godinama zanemareni", rekla je pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević, koja je na čelu tima za provedbu projekta koji Grad Split provodi u suradnji s partnerima - Turističkom zajednicom Splita i Muzejom grada Splita.

Zahvaljujući ulaganjima u projekt "Palača života, grad mijena" Splićani će, kako se ističe u priopćenju, dobiti novu perspektivu, mogućnost uživanja u pogledu na grad s dijela istočnog zida Dioklecijanove palače i s terase jugoistočne kule u koju će se smjestiti interpretacijski centar i izložbeni prostor.

Stara gradska vijećnica privukla je već od otvorenja posjetitelje svih generacija izložbom "Judita 500", a Muzej grada Splita u prizemlju i obnovljenom dvorištu Papalićeve palače dobit će novi, osuvremenjeni postav koji će posjetiteljima pružiti novi doživljaj starih priča.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.