FIJASKO S AVIONIMA

Objavljujemo novi mail MORH-u: Amerikanci su neumorno upozoravali

Foto: Pixsell/Goran Stanzl/YouTube

INDEX je u posjedu još jednog maila koji je stigao na adresu Petra Mihatova, pomoćnika ministra obrane Damira Krstičevića i to 18. siječnja 2018., više od mjesec dana nakon prvog američkog upozorenja, u kojem su Amerikanci vrlo direktno i precizno upozorili Hrvatsku da Izrael ne samo da nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, nego i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

Dokument za koji je državni vrh tvrdio da ne postoji stigao je Krstičevićevu pomoćniku

Ovaj mail sadrži i tzv. non-paper o kupnji borbenih aviona, dokument za koji su premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednik vlade Damir Krstičević tvrdili da ne postoji.

"Dobro jutro Petre,

u neprekidnim naporima da vam pružimo sve informacije koje možemo, a koje vam mogu pomoći s nabavom borbenih aviona, šaljem vam dva dokumenta. Prvi je non-paper koji opisuje vremenski tijek, okolnosti i, što je najvažnije, pitanja koja treba postaviti prilikom donošenja odluke o novim, odnosno rabljenim avionima F-16.

Ove informacije kompilirane su u suradnji sa SAF-IA (Odjel za međunarodne poslove Američkog ratnog zrakoplovstva, op.a.) i Lockheed Martinom (proizvođačem F-16 aviona, op.a.). Drugi dokument je simplificirani vremenski tijek koji koristi podatke iz non-papera i predstavlja ih u pojednostavljenoj, grafičkoj formi. Kao što ćete vidjeti, još uvijek postoji nekoliko tehničkih pitanja na koja je potrebno odgovoriti kako bi se zadovoljili uvjeti TPT-a (Third Party Transfer, dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani, op.a.).

Nadam se da će vam ove informacije biti korisne dok donosite ovu važnu odluku. Kao i uvijek, stojimo vam na raspolaganju kako bismo vam pomogli i odgovorili na pitanja po potrebi", stoji u mailu poslanom iz američkog veleposlanstva koji je primio pomoćnik ministra Krstičevića 18. siječnja 2018. Iz tog maila je vidljivo da je američka strana konstantno upozoravala Hrvate na probleme u nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Amerikanci su neumorno i jasno upozoravali, Krstičević se pravio slijep

Taj mail u privitku sadrži i tzv. non-paper dokument, odnosno "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepaper" koji je datiran 17. siječnja. Mail je, naglasimo još jednom, poslan Krstičevićevu pomoćniku dan kasnije. Treba napomenuti da je mail s non-paperom stigao na adresu Krstičevićeva pomoćnika Petra Mihatova s jasnim upozorenjem da se odluka ne donosi prije dobijanja TPT-a. U MORH-u se nisu obazirali na to, pa su par mjeseci nakon toga, bez američke dozvole, odlučili za izraelsku ponudu.

Specijalizirani portal Obris.org već je objavio dijelove tog dokumenta, otkrivajući da se na dvije stranice u pet odvojenih točaka upozorava na 1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16, 2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke, 3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, 4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72 te 5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

SAD je smatrao kako bi se detaljan uvid u tehničko stanje konkretno ponuđenih rabljenih letjelica trebao steći prije nego što Hrvatska donese odluku o izboru nekog od ponuđača. Isto tako, SAD je smatrao i da bi se za rabljene F-16 ishođenje potrebnih TPT dozvola i izbor izvođača svih potrebnih zahvata na avionima trebali obaviti prije hrvatskog donošenja odluke o izboru jednog od ponuđača borbenih aviona F-16. Hrvatska to nije napravila, a kako je priča završila, znaju baš svi.

Krstičević: Ne mogu vjerovati da bi netko mislio da smo toliko neodgovorni

O tom dokumentu pisao je i drugi specijalizirani portal Defender.hr, a naglasili su kako je američka strana vladi preporučila da pošalje Pismo zahtjeva (Letter of Request-LoR) vladi SAD-a za nadogradnju izraelskih/grčkih F-16, a pismo treba uključivati zahtjev za strukturnom nadogradnjom (SLEP), nadogradnju avionike, novo računalo i softver, opremu za zemaljsku potporu, komunikacijske uređaje i IFF&Link 16, što ovisi o hrvatskoj konfiguraciji.

Potpuni troškovi američke vlade ovisili bi o stanju zrakoplova i odgovoru izraelske/grčke strane na niz pitanja koja su navedena u non-paperu.

Danas je jasno kako se vlada, predsjednica, a ni resorno Ministarstvo obrane nisu držali američkih preporuka.

"Ne mogu vjerovati da bi netko povjerovao da bi predsjednica, premijer i ja nakon takvih saznanja nastavili cijeli posao oko Baraka i da bismo bili toliko neodgovorni", rekao je Krstičević za Večernji list komentirajući kako nikada nije dobio taj dokument.

Krstičevićev pomoćnik ne odgovara na pozive

Podsjetimo kako jučer MORH nije demantirao mailove koji su u posjedu Indexa.

Pokušali smo doći i Krstičevićeva pomoćnika Petra Mihatova, no iz ureda pomoćnika ministra jučer su se ispričali važnim sastancima, a danas nam ne odgovara na telefonske pozive.

MORH bez komentara, ponavljaju floskule o "službenim aktima"

I o ovom mailu smo se jučer upitom obratili MORH. Iz Ministarstva obrane ne demantiraju mail, no tvrde kako taj mail nije dio "službenih akata", odnosno da nije relevantan.

"Ministarstvo obrane arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna. Na službenim sastancima i u službenim aktima strateški partneri su izražavali potporu projektu i modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cjelini. Hrvatska je zbog odgovornosti prema projektu provela i dodatne konzultacije i dobila potrebne odgovore. I Grčka i Izrael su imali prethodno odobrenje SAD-a za potencijalnu prodaju aviona F/16 u određenoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, kako bi te države uopće mogle sudjelovati na natječaju koji je raspisala Republika Hrvatska. Država Izrael je imala obvezu ishoditi konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj te je službeno obavijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona", navodi se u birokratskom odgovoru iz MORH-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.