Objavljeni dugo skrivani detalji o Münchenskom masakru

Screenshot: YouTube

U RUJNU 1992. godine dvije izraelske udovice su dobile poziv svog odvjetnika. Kada su stigle na sastanak, on im je rekao da je u posjedu fotografija za koje misli da ne bi trebale biti pogledane. One su inzistirale da ih vide, a on ih je pozvao da to učine u prisutnosti liječnika.

Ilana Romano i Ankie Spitzer, čiji su muževi bili među izraelskim sportašima koje su palestinski teroristi ubili 1972. godine za vrijeme Olimpijade u Münchenu nisu pričekale liječnike, već su pogledale fotografije za koje se godinama tvrdilo da ne postoje. Nakon toga su se dogovorile da o njima nikada neće javno progovoriti.

Napad na Olimpijsko selo (wiki) ostaje jedna od užasavajućih epizoda u sportu. Osam terorista ogranka Palestinske oslobodilačke organizacije uletjela su 5. rujna u apartmane u kojima su boravili izraelski sportaši i uzela ih za taoce. Uslijedila je međunarodna noćna mora koja je potrajala duže od 20 sati i završila katastrofalnim neuspjehom u pokušaju spašavanja.

Sakaćenje Yossefa Romana

Ankie Spitzer, udovica učitelja mačevanja Andre Spitzera, kaže da su ona i druge obitelji žrtava doznale detalje o događajima punih 20 godina nakon što su se oni odigrali. 

Što se točno događalo u apartmanima je dugo bio predmet nagađanja, ali sada prvi put stižu novi, uznemirujući detalji. 

Među njima se ističe navod da je jedan od članova izraelskog olimpijskog tima kastriran. "Ono što su napravili, oni su odrezali njegove genitalije kroz donje rublje i zlostavljali ga," rekla je Romano o svom suprugu, Yossefu. "Možete li zamisliti drugih devet koji sjede oko njego svezani?" nastavila je, govoreći kroz prevoditelja s hebrejskog. "Oni su to gledali".

"Oni su došli ubiti"


New York Times piše da su udovice prvi put opisale razmjere zlostavljanja u Olimpijskom selu u intervjuu za dolazeći dokumentarni film "München 1972 & Beyond" čiji se izlazak očekuje početkom iduće godine.

U odvojenim intervjuima za NYT, one su rekle da su o detaljima doznale dva desetljeća nakon tragedije, nakon što su njemačke vlasti kroz tužbu prisiljene na objavu stotina stranica izvješća za koja se dugo tvrdilo da ne postoje.

Yossef Romano, šampion u dizanju utega, ubijen je odmah po početku napada nakon što je pokušao savladati jednog od terorista. On je upucan, kastriran i ostavljen da umire pred očima drugih olimpijaca. Drugi taoci su divljački pretučeni, a njihove ozljede su uključivale prijelome kostiju. Prema udovicama, u selu su ubijena dvojica sportaša, dok je ostalih devet poginulo u pokušaju spašavanja kad su teroristi zatražili avion za bijeg iz Njemačke na obližnjem aerodromu.

"Teroristi su uvijek tvrdili da oni nisu došli ubiti nikoga – da su samo željeli osloboditi svoje prijatelje iz zatvora u Izraelu," rekla je Spitzer. "Oni su rekli da je jedini razlog za smrt neuspjela operacija spašavanja, ali to nije istina. Oni su došli povrijediti ljude. Oni su došli ubiti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.