Objavljene najnovije 360° fotografije s Marsa i tamne strane Mjeseca

Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija

U POSLJEDNJE vrijeme mnogo se toga zbiva na području svemirskih istraživanja. Tako su krajem prošle godine dvije svemirske letjelice sletjele na nama zanimljiva strana i daleka područja. Lander InSight sletio je na Mars, a sonda Chang'e-4 na takozvanu tamnu stranu Mjeseca tj. onu stranu koja nikada nije okrenuta prema Zemlji.

Obje svemirske letjelice neprestano nam šalju nove fotografije s neistraženih dijelova našeg satelita ili s udaljenog planeta Marsa, a Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) i stranica 360 cities objavile su 360° fotografije tj. panorame, koje gledateljima nude potpuniji doživljaj s površina tih nebeskih tijela jer se pomicanjem miša ili mobitela mogu kretati unutar krajolika tj. promatrati sliku iz različitih uglova.

Mars - 360°

Poznata stranica 360 cities napravila je panoramu područja Crvenog planeta gdje je sletio lander InSight.


Mars Panorama - InSight lander: Martian solar day 10

Panorama kombinira deset ekspozicija snimljenih 7. prosinca 2018. kamerom Instrument Deployment Camera (IDC) koja se nalazi između lakta i zgloba robotske ruke, i 86 fotografija krajolika snimljenih 11. prosinca 2018. Neki dijelovi panorame su retuširani.

Na panorami možemo vidjeti solarne panele i tijelo landera na kojem se nalaze znanstveni instrumenti, senzori vremenskih uvjeta i UHF antena, piše 360 cities.

NASA-in lander InSight je 26. studenoga 2018. sletio na Mars i već nam neko vrijeme šalje zanimljive fotografije s površine Crvenog planeta.

Cijela galerija novih, neobrađenih fotografija dostupna je na stranicama NASA-e.

Što će sve sonda istraživati i koji je njen značaj

InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako točno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi.

Tako će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati vibracije na Crvenom planetu. Prikupljeni podaci će nam reći kako su posloženi slojevi tla i od čega se sastoje.

Osim što će mjeriti teturanje Marsa oko svoje osi pomoću radiovalova, sonda InSight će pokušati doznati koliko je vruće u unutrašnjosti Marsa, je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

Mjesec - 360°

Kineska lunarna sonda Chang'e-4 poslala je na Zemlju sa skrivene strane Mjeseca impresivnu panoramsku fotografiju s prikazom sivog krajobraza ispresijecanog kraterima. 

Panoramska snimka u 360 stupnjeva pokazuje sivu Mjesečevu površinu, dio sonde i malenog rovera Yutu-2 (Zec od žada 2), zajedno s tragovima njegovih kotača na površini.

Fotografiju ćete moći pogledati koristeći se aplikacijom na mobitelu ili programom na kompjutoru. Dakle, ako ćete pomicati prst po ekranu mobitela ili miš na sučelju desktopa, moći ćete otkrivati druge dijelove slike. Fotografiju u punoj rezoluciji možete naći ovdje.

Istraživački lunarni modul Chang'e-4, lansiran sa Zemlje 8. prosinca, na skrivenu stranu Mjeseca sigurno je sletio 3. siječnja. Maleni teledirigirani rover Yutu-2 napustio je modul i zaputio se u istraživanje i analizu Mjesečeve površine.

Prvi cvijet na Mjesecu

Kao što smo već pisali na Indexu, kineska misija Chang'e-4 analizirat će tlo i mjeriti temperature kako bi došla do novih spoznaja o kataklizmičkom sudaru iz kojeg je nastao Mjesec te kako bi otkrila podrijetlo vode koje ima neočekivano puno u tlu našeg prirodnog satelita.

Prema informacijama Xinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mjesec ponijela malu biljku uročnjaka (Arabidopsis), za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvijet na Mjesecu. U sondi se nalaze i druge biljke i životinje; poput pamuka, uljane repice, krumpira, voćne mušice i kvasca.

Proučavat će najveći udarni krater na Mjesecu

Modul Chang'e-4 proučavat će krater Von Karman koji se nalazi unutar bazena Južni pol - Aitken za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tijela u površinu Mjeseca.

"Južni pol - Aitken (SPA)  ima promjer veći od 2500 kilometara i dubine je oko 13 kilometara. Riječ je o jednom od najvećih udarnih kratera u Sunčevom sustavu te o najvećem, najdubljem i najstarijem bazenu na Mjesecu", rekao je za BBC Andrew Coates, profesor u Laboratoriju za svemirske znanosti Mullard.

S obzirom na to da je sletjela u krater Von Karman, sonda će moći proučavati mjesto na kojem je golem asteroid, promjera većeg od 500 kilometara, udario u površinu Mjeseca i stvorio bazen SPA.

Udarac je bio toliko silovit da je vjerojatno probio vanjski dio kore Mjeseca i istisnuo sadržaj iz njegova plašta, koji bi još uvijek mogao biti prisutan na površini Mjeseca. Sonda bi, ako uspije prikupiti uzorke sadržaja plašta, mogla znanstvenicima omogućiti bolji uvid u unutarnju strukturu i povijest nastanka našeg prirodnog satelita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.