Objavljena pisma koja je američki kardinal pedofil slao svojim žrtvama

Foto: EPA

NA PRVI pogled, rukom pisane razglednice i pisma, potpisani s "ujak T." ili "tvoj ujak, otac Ted" čine se bezazleni. No ustvari se radi o pismima koje je osramoćeni svećenik optužen za pedofiliju slao mladićima koji tvrde da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao.

Štoviše, dvojica stručnjaka za prevenciju seksualnog zlostavljanja su za Associated Press analizirala pisma i opisala ih kao ogledni primjer načina na koji seksualni predator manipulira svojim plijenom.

Pisma su puna hvalisanja vlastitom moću, ulizivanja i pokušaja prisnosti. U njima je razvidno kako je bivši kardinal Theodore McCarrick postigao da se mladići koje je zavodio osjećaju posebno - a onda ih, prema optužbama, iskoristio. 

Za mladiće koji su željeli postati svećenici pristup kardinalu je bio bitan, a kardinal ga je koristio kao "ključni element procesa manipulacije", ocjenjuje stručnjakinja Monica Applewhite za AP.

Papa Franjo razriješio je iz svećeničkog reda 89-godišnjeg kardinala i nadbiskupa Washingtona McCarricka u veljači, nakon što je crkvena istraga utvrdila da je seksualno zlostavljao i maloljetne i punoljetne sjemeništarce. 

Papa razriješio kardinala McCormicka nakon crkvene istrage

Kongregacija za nauk vjere proglasila ga je "krivim za kršenje šeste zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, uz otežavajući čimbenik zlouporabe moći", priopćio je tada Vatikan. Bivši kardinal se žalio na odluku, no Vatikan ju je odbacio.

Iako su optužbe da je vršio seksualno zlostavljanje stare i do deset godina, tek su prošle godine dospjele u javnost. McCarrick je tako postao najviše pozicionirana osoba Katoličke crkve koja je razriješena iz svećeničkog reda u modernim vremenima.

McCarrick je odbio komentirati ovaj slučaj, osim što je prošle godine izjavio da je nevin. Prvo dijete koje je McCarrick krstio, danas 61-godišnji James Grein, bio je ključni svjedok za vatikanski slučaj.

Grein je bio sin bliskih obiteljskih prijatelja McCarricka, a posvjedočio je da ga je bivši američki svećenik počeo zlostavljati kad je imao samo 11 godina - tijekom ispovijedi i na obiteljskim vjenčanjima i blagdanskim proslavama. 

Sjemeništarac: McCarrick je bio obiteljski prijatelj, morao sam ga posjećivati

U intervjuu za AP Grein je objasnio kako je obitelj vršila pritisak na njega da ode posjetiti McCarricka tijekom vikenda i posjeta kući iz internata u kojem se školovao. 

"Ako ne bih otišao posjetiti Theodorea, uvijek bi me braća i sestre ili moj tata pitali: 'Zašto ga nisi otišao vidjeti?'" rekao je Grein.

A svećenik pedofil je, prema pismima, itekako bio svjestan svog utjecaja u obitelji. "Vrijeme se bliži za tvoj posjet istoku. Zvat ću kući jednog od ovih dana da provjerim planove (za posjet). Volim vas sve, tvoj ujak, Fr. Ted", napisao je u pismu 1970. nesretnom mladiću, koji je tada pohađao internat Woodside Priory School u Kaliforniji.

Budući da su sadržaj razglednica slobodno mogli vidjeti i njegovi roditelji, McCarrickova namjera je vjerojatno bila da pokaže Greinu da mu ne čini ništa pogrešno, smatra Applewhite. 

McCarrick je 1981. imenovan biskupom Metuchena u New Jerseyju. Njegove žrtve su posvjedočile kako ih je McCarrick, baš kao i Greina, nazivao "nećacima" i inzistirao da oni njega zovu "ujak Ted". Na taj način je stvarao familijarni ugođaj zbog kojih im je bilo vrlo teško prijaviti ga, objašnjava Applewhite. 

Pozivao sjemeništarce u vikendicu pa dijelio krevet s jednim od njih

McCarrick bi, posvjedočili su bivši sjemeništarci, pozivao grupe muškaraca za vikende na ribolov ili u njegovu kuću uz more, no uvijek bi pozvao jednog previše kako bi netko morao s njim dijeliti krevet. Bivši kardinal je još 2008., prema otkrivenom vatikanskom e-mailu, porekao da je imao spolne odnose s ikim od njih, ali je priznao "nesretnu krivu prosudbu" što je dijelio krevet s mladićima. 

Jednom sjemeništarcu se u pismu pohvalio kako je, nakon što je postao nadbiskup Newarka, New Jersey, pratio papu Ivana Pavla II. pri posjetu Poljskoj, Rusiji i SAD-u 1987.

"Podsjeća ga na svoju poziciju moći, da ima sav taj pristup specijalnim privilegijama", ocjenjuje profesorica psihologije i stručnjakinja za prevenciju seksualnog nasilja na John Jay College of Criminal Justice. Poruka je bila jasna, smatra Jeglic: "Ostani sa mnom i imat ćeš pristup tome."

Pismo žrtvi: Uživao sam u našem posjetu

Taj sjemeništarac je kasnije pisao drugom biskupu kako je vidio McCarricka u seksualnim odnosima s drugim sjemeništarcima tijekom izleta, a da je i njega dirao kad je prenoćio u njegovoj kući na Manhattanu tog ljeta. Nakon toga je povraćao od traume. 

No McCarrick mu je u pismu zahvalio što je došao i rekao kako je "zaista uživao u posjetu". Nakon toga ga je u čak osam pisama nagovarao da ga nazove u njegov ured u Newarku i da ga ponovo posjeti. Ovakvim maltretiranjem ga je, smatra Jegic, pokušao "zadržati u svojoj mreži". 

"Imamo gotovo punu kuću, a do sutra će možda i kauči i pod biti zauzeti, ali uvijek bismo napravili mjesta, čak i za velikog dečka kao što si ti. P. S. Primaš li uopće moja pisma?", stoji u jednom posebno znakovitom pismu svećenika-predatora.

Još jedan tadašnji sjemeništarac, svećenik Desmond Rossi, primao je McCarrickova pisma u kojima mu se ovaj također hvalio da je pratio papu pri posjetu SAD-u 1987. Rossi se preselio u drugu biskupiju nakon što mu se McCarrick jednom prilikom približio "neugodno blizu" i dirao mu nogu dok je sjedio s njim. 

Udruga za prava žrtava zlostavljanja SNAP izjavila je kako su McCarrickova pisma "udžbenički primjer manipuliranja (žrtvama)" i izrazila nadu da će pisma "pružiti priliku roditeljima i javnosti da se obrazuju" o opasnosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.