UHLJEBISTAN

Objavili smo podatke o stanovima HDZ-ovca koje je sam dao. Sad kaže da su krivi

Foto: Dalmatinski portal

MATE PERIŠIĆ, direktor državnog Plovputa i jedan od osnivača HDZ-a u Splitu, u razgovoru za splitski dnevni list rekao je da je Index objavio netočne podatke o kvadraturama njegovih stanova, što je epohalno otkriće jer je Index samo prenio podatke koje je Perišić upisao u imovinsku karticu. Drugim riječima, Perišić je netočnima označio podatke koje je vlastoručno upisao, što je jedinstven doseg na polju uskakanja u vlastita usta.

Koliko kvadrata ima Perišić?

Naime, pri kraju teksta u kojemu otkrivamo da je Plovput 2008. godine platio 102 tisuće kuna za Perišićev doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku podsjećamo da je on, Perišić, nedavno bio i zvijezda našeg Uhljebarija te mu nabrajamo imovinu. Uz ostalo navodimo da u Splitu ima stan od 182 kvadrata, procijenjen na 4.2 milijuna kuna, a u Zagrebu stan od 85 kvadrata, vrijedan 1.2 milijuna kuna. Nabrojali smo mu i ušteđevinu: 47.600 eura, 75.953 kanadska dolara, 1580 američkih dolara te deset tisuća eura koji glase na dijete.

> HDZ-ovcu smo doktorat u Osijeku platili 100.000 kuna

Perišić je dnevnom listu iz Splita izjavio: "Kvadrature stanova u Splitu i Zagrebu nisu točne. U Splitu je stan manji trideset, a u Zagrebu dvadeset kvadrata od navedenog. Što se tiče 75.953 kanadska dolara, ne radi se o mojoj ušteđevini, nego o novcu mog prijatelja iz Kanade koji ovdje želi kupiti nekretninu pa mi je dao punomoć da tim novcem raspolažem u njegovo ime."

No Perišićeva imovinska kartica i dalje svjedoči da smo vjerno prenijeli podatke. U njoj piše da mu stan u Splitu ima 182.71 kvadrat, a onaj u Zagrebu 85.27 kvadrata. U rubrici "podaci o štednji" navodi da ima 75.953 kanadska dolara stečena "novčanom pozajmicom", dok kao oblik vlasništva upisuje "osobno".

Perišić se žali da nema odgovarajuće rubrike

Stoga smo Perišića na službeni mail upitali zašto govori da smo mu u tekstu naveli netočne kvadrature stanova kad su samo prepisane iz njegove imovinske kartice. Iz Plovputova Ureda direktora stigao je sljedeći odgovor: "U imovinskim karticama koje dužnosnici popunjavaju ne postoji više rubrika u kojima bi se precizirala stambena površina. Zbog toga je u karticu upisana ukupna površina u koju su ubrojeni terasa, sprema i parkirno mjesto kod stana u Splitu, a kod stana u Zagrebu i sporedni dijelovi zgrade, odnosno parkirno mjesto u podrumu i spremište u podrumu. G. Perišić je u tekstu za splitski dnevni list govorio o okvirnim stambenim površinama predmetnih stanova."

Što se štednje tiče, ukazuje da je napisao kako je način stjecanja "novčanom pozajmicom", što je točno, ali i dalje nije odgovor na naše pitanje - zašto kao "oblik vlasništva" u kartici piše "osobno". Prijatelja iz Kanade ne spominje čak ni u napomeni na kraju imovinske kartice.

Kaže da nema garažu, a upisao je u karticu

Perišić je, inače, spomenutom listu kazao i da nema garažu, nego vanjska parkirna mjesta. No i tom tvrdnjom prkosi vlastitoj imovinskoj kartici u koju je, sad već vjerojatno pogađate, upisao garažu od 16 kvadrata u Blatu na Cetini. Procijenio je na 90 tisuća kuna i naveo da je stekao "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od imovine i imovinskih prava, kupnjom od osiguranja, novčanom pozajmicom".

Perišić je 2011. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku doktorirao na temi "Testiranje modela upravljanja markom jadranski svjetionici u funkciji strategije turističkoga razvoja Republike Hrvatske". Mentorica mu je bila Ivana Barković, kao i Vici Mihanoviću, šefu splitskog HDZ-a i najpoznatijoj osobi koja je doktorirala u istoj ustanovi. Obojica su zaposlena na Pomorskom fakultetu u Splitu 20. prosinca 2019. godine, u dopunskom radnom vremenu, a Perišić je naglasio da predaje volonterski.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.