Obiteljaši guraju svoje ljude i u Antikorupcijsko vijeće

Foto: Luka Šangulin/Index

PROŠLOG tjedna na stranicama Sabora objavljen je popis kandidata od kojih bi uskoro trebalo biti odabrano šest članova Nacionalnog antikorupcijskog vijeća. Članovi se biraju iz redova poslodavaca, sindikata, nevladinih udruga koje se bave problemom korupcije, predstavnika akademske zajednice, stručnjaka i predstavnika medija.

Među kandidatima, jedini iz redova poslodavaca je Branko Roglić, poznati poduzetnik i jedan od financijera Mosta, dok sindikate 'predstavlja' Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara i član prijašnjeg Vijeća za praćenje provedbe Strategije za suzbijanje korupcije. Među predstavnicima medija našli su se dugogodišnja novinarka Ivana Kalogjera Brkić, Ivica Kruhoberec, glavni urednik Varaždinskih vijesti, TV novinarka Anamarija Stanić, ali i bivša ravnateljica HINA-e Smiljanka Škugor Hrnčević.

Struku i/ili akademsku zajednicu očito predstavljaju Gordana Marčetić s Pravnog fakuteta, njezina kolegica Sonja Cindori koja je bila i načelnica Odjela za prevenciju u Uredu za sprečavanje pranja novca te Gordan Žmuk, diplomirani kriminalist koji je u životopisu naveo da je bio pomoćnik šefa smjene u Četvrtoj policijskoj postaji u Zagrebu (a onda vođa grupe za obradu kriminaliteta u PUZ i naposlijetku vođa grupe za obradu općeg kriminaliteta u PU međimurskoj). Među kandidatima su i Saša Zelenika, bivši zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te poznati antikorupcijski stručnjak i dugogodišnji predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović s Instituta za kulturu i etiku.

Obiteljaši guraju svoje ljude

Nevladine udruge, po svemu sudeći, predstavljaju Duje Prkut iz GONG-a te Petrovićeva nasljednica u TIH, Davorka Budimir koja se i sama bila našla usred optužbi da je u sukobu interesa.

No, među kandidatima je i zagrebački odvjetnik Krešimir Planinić, jedan od osnivača inicijative U ime obitelji koji vodi njihov pravni tim te je velikim dijelom zaslužan za raspisivanje referenduma kojem je bio cilj "ustavna zaštita braka kao zajednice žene i muškarca". Također, Planinić je široj javnosti poznat kao žestoki zagovornik zabrane pobačaja, a na medijskoj sceni i po tome što je tražio zabranu rada Indexa.
 
Visina naknada koje su se u Vijeću kretale oko tisuću kuna sigurno nisu motiv ni jednome od navedenih kandidata – pa tako ni Planiniću - za aktivizam u Nacionalnom antikorupcijskom vijeću. No, javno profiliranje, kao i stvaranje dodatnog medijskog prostora za plasiranje svojih ideja, svakako jest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.