Obitelj i prijatelji oprostili se od dive hrvatskog glumišta, Mije Oremović

NA ZAGREBAČKOM krematoriju danas je održan posljednji ispraćaj dive hrvatskoga glumišta, Mie Oremović. Od velike hrvatske glumice među ostalima su se došli oprostiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Srećko Šestan, ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture, Leandra Golik, supruga pokojnog režisera Kreše Golika, Koraljka Bašić, supruga glumca Relje Bašića, glumica Nada Gaćešić Livaković te pjevač Davor Radolfi sa suprugom.

Podsjetimo, Mia Oremović poznata filmska, kazališna i televizijska glumica, preminula je u Križevcima u 92. godini života. Oremović je umrla u subotu, 24. srpnja, a njena obitelj o tome je u ponedjeljak obavijestila javnost.

Mia Oremović rođena je 31. srpnja 1918. godine u Požegi. Školu dramskih umjetnosti završila je u Zagrebu kod Branka Gavelle, a kazališnu karijeru započela je davne 1942. godine. Stalna članica Hrvatskog narodnog kazališta postala je 1945. godine, a 1953. se prebacila u Gavellu.

Iako je u kazalištu ostvarila mnoge velike uloge, posebno u šekspirijanskim dramama, široj je publici poznata prvenstveno po filmskoj karijeri. A debitirala je na samom vrhu; u "H-8" Nikole Tanhofera, koji mnogi smatraju najboljim filmom ex-yu kinematografije, odigrala je svoju prvu naslovnu ulogu za koju je nagrađena na pulskom festivalu. Njena prva filmska uloga je, pak, zabilježena šest godina ranije, u Mimičinom filmu "U oluji".

Zapažene uloge Oremović je odigrala i u filmovima "Imam dvije mame i dva tate", "Tko pjeva, zlo ne misli", "Ljubica", "Treća žena"... Važne je uloge imala i u ponajboljim hrvatskim televizijskim serijama "Naše malo misto", "Velo misto", "Kapelski kresovi", "Smogovci"...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.