Obavljena identifikacija 20 ubijenih Srba tijekom Oluje

"NA ZAVODU za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, među leševima ekshumiranim u zadnjih osam godina iz masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica, identificirano još 20 posmrtnih ostataka osoba srpske nacionalnosti, stradalih na području Like, Dalmacije Banije, Zapadne i Istočne Slavonije u vremenu od 1991. do 1995. godine", objavila se danas srpska nevladina udruga Veritas koju su krajem 1993. godine osnovali građani s područja okupiranih dijelova Hrvatske.

Ravnatelj Dokumentacijskog centra "Veritas" je kontroverzni Savo Štrbac koji tvrdi kako je na tzv. Republiku Srpsku Krajinu izvršena agresija.

"Među identificiranim i posmrtni ostaci Mare Sovilj i njene djece Mire i Radomira Sovilj koji su, s još 10 mještana od čega 6 žena iz sela Kijani u općini Gračac ubijeni od pripadnika HV-a najvjerojatnije 08. kolovoza 1995. godine, nakon čega je selo opljačkano i zapaljeno", stoji u priopćenju Veritasa u kojem se dodaje da su posmrtni ostaci Mare Sovilj okupljeni sa zgarišta njene kuće u kolovozu 2002. godine. Prema podacima te nevladine organizacije do sada je od 870 ekshumiranih leševa u zadnjih osam godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske identificirano 566 posmrtnih ostataka srpskih žrtava.

"Veritas raspolaže pouzdanim podacima za još oko sedamsto registriranih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentificirani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba koji i četrnaest godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje Štrbac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.