Obama u Kongresu lobira za sutrašnju zdravstvenu reformu



AMERIČKI predsjednik Barack Obama danas će posjetiti Kongres i pokušati pridobiti konačnu potporu demokrata u Predstavničkom domu za donošenje zakona o zdravstvenoj reformi, o kojemu se u tom domu Kongresa glasa sutra.

Po jučerašnjim informacijama, čini se da je prednost na Obaminoj strani, jer je nekoliko demokrata koji su se protivili zakonu ranije reklo da je spremno glasati za njega. Po kompliciranoj i osporavanoj proceduri koju su smislili, zdravstvena bi se reforma donijela glasanjem u Predstavničkom domu i nakon toga bila poslana Obami na potpis, a kasnije bi se u Senat poslalo glasanje samo o jednoj mjeri, i to u sljedećih nekoliko dana. Na taj se način namjerava doskočiti republikanskoj opoziciji u Senatu.

Sedam glasova prednosti

Vođe stranke i Obama fokusiraju se na dvije ključne grupe demokrata u Predstavničkom domu – 37 njih koji su glasali protiv prve verzije zakona i 40 koji su glasali za njega tek nakon što su u zakon uvedene stroge mjere protiv pobačaja, kojih u sadašnjem prijedlogu nema.

Zastupnici su do kasnih večernjih sati u petak pokušavali razriješiti problem pobačaja. Pregovori nisu urodili plodom, nego su prekinuti, a trenutno Obama i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi imaju sedam glasova u svoju korist. Radi se o malenoj margini, koju bi Obama volio povećati. Na republikance se ne može računati, jer su svi ujedinjeni protiv zakona.

Kontroverzni zakon

Zakon, na kojemu se radi više od godinu dana, i koji je bio predmet ozbiljnih kontroverzi, proširio bi pokriće zdravstvenim osiguranjem na dodatnih 32 milijuna Amerikanaca, zabranio osiguravajućim kućama odbijanje pružanja osiguranja zbog prijašnjih zdravstvenih problema, a koštao bi oko 940 milijardi dolara u sljedećih deset godina. Po zakonu bi se također uvela obaveza kupovanja zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, što bi se osiguralo visokim kaznama. Predviđeno je i proširenje državnog programa zdravstvenog osiguranja, Medicaida, na milijune siromašnih.

Demokrati su bili na rubu donošenja zakona početkom ove godine, ali je iznenađujuća pobjeda republikanca Scotta Browna na izvanrednim izborima za senatsko mjesto u Massachusettsu cijeli proces bacila na početak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.